Alopesi areata

 

Saçkıran nedenleri, belirtileri ve tedavi yolları:

Saçkıran yada tıbbi adıyla Alopesi Areata geçirdiğinizde muhtemelen endişelenip tehlikeli bir hastalığa yakalandığınızı düşünebilirsiniz. Saçkıran korkutucu olabilir, ancak bu durum düşük riskli hastalıklar arasında yer alır. Bu hastalığa yakalandığınızda, muhtemelen kafanızda birçok soru oluşacak. Bu soruların cevaplarını aldığınızda, stresiniz azalacaktır. Bu nedenle, muhtemel sorularınıza cevap vermek için bu yazıda sizinle olmaya karar verdik. Bu makaleyi okuyarak endişenizi azaltmayı umuyoruz. Saçkıranın nedenleri, belirtileri ve tedavi yollarını incelemek için bizi takip edin.

 

Makale içeriği:

  1. Saçkıran vücutta nasıl meydana gelir?
  2. Saçkıran hastalığı hangi belirtilerle ortaya çıkar?
  3. Saçkıran dökülmesine neler sebep olur?
  4. Saçkıran tedavi yöntemleri
  5. Evde Saçkıran tedavisi
  6. Son söz

 

Saçkıran vücutta nasıl meydana gelir?

Saçkıran hastalığı, bağışıklık sistemi ve saç folikülleri işlevindeki bozukluklar nedeniyle meydana gelir. Bu konuyu daha iyi anlamak için önce bağışıklık sistemi ve folikülleri incelemeliyiz.

Bağışıklık sistemi, zararlı etkenleri tanıyabilir ve yok edebilir. Ancak bazen, sağlıklı organları bir saldırgan olarak algılar ve onlara saldırır.

Foliküller, saç büyümesinde önemli bir rol oynayan cildin bir parçasıdır. Onlar bitkiler için toprak gibidir. Aslında, saçları besler ve uzamalarını sağlar.

Bazen bağışıklık sistemi, folikülleri bir düşman olarak tanır ve onlarla savaşır. Bu, vücudunuzun bazı bölgelerinde daire şeklinde saç kaybına neden olur. Bu durum, vücudun saç bulunan herhangi bir bölgesini etkileyebilir. Ancak çoğu zaman, baş ve yüzde görülür.

 

Saçkıran hastalığı hangi belirtilerle ortaya çıkar?

Dediğimiz gibi, bu hastalığın temel belirtisi saç dökülmesidir. Bu durum, başınızın saçları, sakalınız, kaşlarınız ve kirpikleriniz gibi saçları etkileyebilir. Bu bozukluğun diğer belirtileri arasında şunlar bulunabilir.

  • Tırnaklarda oluşan çukurluklar
  • Kaşıntı
  • Foliküllerde açık gözeneklerin görünmesi
  • Beyaz saçların çoğalması

 

Saçkıran dökülmesine neler sebep olur?

Saçkıran dökülmesinin temel nedeni bağışıklık sistemi bozukluğu olmasına rağmen, başka faktörlerin de bu hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayabileceği unutulmamalıdır:

  • Ailenizden biri Saçkıran hastalığına sahipse, sizin de bu hastalığa yakalanma olasılığınız yüksektir. Genellikle 30 yaşın altındaki kişiler, genetik yatkınlık nedeniyle bu duruma yakalanırlar.
  • Bazı ilaçların kullanımı da bu bozukluğa yol açabilir.
  • Hormonal bozukluklar yaşıyorsanız, saç dökülmesi belirtileri görebilirsiniz.
  • Bazı hastalıklar Saçkıran riskinizi artırabilir. Bunlar arasında astım, saman nezlesi, tiroid hastalıkları, lekelenme, pernisiyöz anemi ve Down sendromunu sayabiliriz.

 

Saçkıran tedavi yöntemleri:

Doktor, hastanın durumuna bağlı olarak aşağıdaki tedavi yöntemlerinden birini kullanır:

  • PRP: PRP, Platelet-rich Plasma kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu tedavi yönteminde doktor, hastadan kan alır. Bir işlem sırasında kandan PRP veya trombosit bakımından zengin plazma ayrıştırılır. Sonra doktor, bunu hastanın cildine enjekte eder. Bu şekilde foliküller güçlendirilir. Sonuç olarak saç uzamasına yardımcı olur.
  • Mezoterapi: Bu tedavi yönteminde doktor, hastanın saç derisine B5 vitamini, H vitamini gibi çeşitli ilaçları enjekte eder. Bu maddeler saçların yeniden çıkmasına büyük ölçüde katkıda bulunur. Mezoterapiden sonuç almak için kişinin birkaç seans boyunca doktora gitmesi gerekir.
  • Saç ekimi: Bu tedavi yönteminde doktor, dirençli saç köklerini deriden çıkarır. Sonra bunları saç dökülmesi yaşanan bölgelere yerleştirir.
  • İlaç tedavisi: Bu ilaçlar arasında şunlar bulunur.

-Kortizon losyonu veya kremi

-Minoxidil

-Prednizon gibi oral ve enjekte edilen kortikosteroid ilaçlar

-Antrenalin

 

Evde Saçkıran tedavisi:

  • Diyet: Bazı yiyecekler Saçkıran belirtilerinin azalmasına yardımcı olabilir. Bu gıdalar şunlardır: Mercimek, beyaz fasulye, inek eti, hindi eti, kabak çekirdeği, ıspanak, yumurta, balık ve kuruyemiş.
  • Hindistancevizi yağı: Hindistancevizi yağından faydalanmak için her gün bir miktarını saç derinize sürün ve nazikçe masaj yapın. 3 veya 4 saat bekleyin. Sonra saçınızı yıkayın. Ancak, yağlı saçlarınız varsa, bu yağı daha az kullanmalısınız.
  • Elma sirkesi: Saçlarınızın nemli olması için önce duş alın. Sonra bir miktar elma sirkesini ılık suyla karıştırın. Bu karışımı saçlarınıza dökün ve masaj yapın. Bu karışımın başınızda 10 dakika kalmasına izin verin. Sonra saçlarınızı yıkayın. Etkisini görmek için bu işlemi haftada birkaç kez yapın.

 

Son söz

Saçkıran belirtileri ortaya çıkarsa, bir uzmana başvurmanız önerilir. Ayrıca, keyfi tedavi yapmaktan kaçının. Evde Saçkıran tedavisi yöntemlerini doktorunuzla danışarak yapmanız, hastalık belirtilerinin kötüleşmesini önlemek için daha iyidir. Saçkıran hastalığına yakalandınız mı? Deneyimlerinizi bizimle paylaşmanızı memnuniyetle karşılarız. Hastalar, sizin değerli deneyimlerinizden faydalanabilir.