Arteriyoskleroz (Damar Sertliği) Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Damar tıkanıklığına neden olan ve arterlerin sertleşmesi olarak tanımlanan arteriyoskleroz hayati bir durumdur. Maalesef istatistikler, bu bozukluğun dünyadaki ölümün önde gelen nedenlerinden biri olduğunu göstermektedir. Bazı durumlarda, bu rahatsızlık belirti göstermez ve kişi için aniden ciddi bir problem oluşturabilir. Muhtemelen bu hastalığa yakalanma endişesi duyuyor ve birçok soru aklınıza geliyordur. Bu nedenle, arteriyosklerozun nedenleri, belirtileri ve tedavisini incelemeyi tercih ettik. Yazının sonuna kadar bizimle kalmanızı öneririz.
Makale İçeriği:
- Arteriyoskleroz Nasıl Oluşur?
- Neden Arteriyoskleroz Oluşur?
- Arteriyoskleroz Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?
- Arteriyosklerozun Hangi Komplikasyonları Vardır?
- Arteriyosklerozun Oluşumunu Nasıl Önleyebiliriz?
- Evde Arteriyoskleroz Tedavisi
- Son Söz
Arteriyoskleroz Nasıl Oluşur?
Vücutta kanın kalpten diğer vücut bölgelerine taşınmasından sorumlu olan damarlar bulunmaktadır. Bu damarlar arter olarak bilinir. Bazı durumlarda, kanın içindeki yağ, kolesterol ve kalsiyumun gibi maddeler arterlerin duvarlarında birikir ve yapışır. Bu birikintilere plak denir ve zamanla artarlar. Bu durum da kanın arterlerde düzgün bir şekilde akmasını engeller. Bu bozukluğa arteriyoskleroz denir.
Neden Arteriyoskleroz Oluşur?
Ne yazık ki, araştırmacılar bu durumun ortaya çıkmasının kesin ve belirgin nedenini henüz bulamamışlardır. Ancak, aşağıdaki faktörlerin bu hastalığa yakalanma olasılığını artırabileceğini düşünmektedirler:
– Yüksek kolesterol
– Yüksek tansiyon
– Romatoid artrit veya lupus gibi iltihabi durumlar
– Obezite
– Diyabet
– Sigara ve tütün kullanımı
– Kalp hastalığı ailesel öyküsü
– Aşırı alkol tüketimi
– Yüksek trigliserid seviyeleri
– Meyve ve sebzelerin tüketilmemesi
– Fiziksel aktivite eksikliği
– Uyku apnesi
– Şeker, sodyum ve doymuş yağ içeren yiyeceklerin tüketimi
– Yaşlanma (55 yaşın üzerindeki kadınlar ve 45 yaşın üzerindeki erkekler)
Arteriyoskleroz Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?
Çoğu zaman, bu durumun belirtileri damarların ciddi şekilde tıkanmasıyla ortaya çıkar. Genel olarak, bu hastalık aşağıdaki belirtilerle kendini gösterir:
– Kalp aritmisi
– Göğüs, kollar, boyun ve çene gibi üst vücutta ağrı veya baskı hissi
– Nefes darlığı
– Kollar ve bacaklarda güçsüzlük veya uyuşukluk hissi
– Konuşma ve başkalarının konuşmalarını duyma yeteneğinde zorluk
– Felç
– Baş ağrısı
– Bir veya her iki gözde görme bozukluğu
– Ayaklarda ağrı
– Ayakların soğuması
– Dinlenme sırasında parmaklarda ağrı veya yanma hissi
– Yaralar oluşması ve iyileşmemesi
Arteriyosklerozun Hangi Komplikasyonları Vardır?
Arteriyoskleroz sadece rahatsız edici belirtilere sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda diğer komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle, tedaviyi düşünmek önemlidir.
– Anevrizma
– Kronik böbrek hastalığı
– Koroner arter hastalığı veya karotis arter hastalığı
– Kalp krizi
– Kalp yetmezliği
– Periferik arter hastalığı
– İnme
– Böbrek yetmezliği
– Yüksek tansiyon
Arteriyosklerozun Oluşumunu Nasıl Önleyebiliriz?
Neyse ki, arteriyoskleroz riskini azaltmaya yardımcı olabilecek çözümler bulunmaktadır:
– Doymuş yağlar, trans yağlar, kolesterol, tuz ve şeker bakımından zengin gıdalar tüketmekten kaçının.
– Günlük rutininize egzersizi dahil edin. Örneğin, yürüyüş yapmak harika bir fiziksel aktivitedir. Uzmanlar, haftanın çoğu günü 30 dakika egzersiz yapmanızı önerirler.
– Fazla kilonuz varsa, kilo vermek için bir uzmanın gözetiminde harekete geçin.
– Diyabet, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi hastalıklarınız varsa, bir doktorun gözetiminde olun.
– Sigara ve nargile gibi tütün ürünlerinden kaçının.
– Her yıl bu hastalığın oluşumunu kontrol etmek için bir test yaptırın.
Evde Arteriyoskleroz Tedavisi
– Omega-3 yağ asitleri: Bu yağlar arteriyoskleroz belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Ne yazık ki, vücut bunları üretemez. Ancak, bu yağlar somon, ringa balığı ve sardalya gibi balıklarda bulunur. Bu nedenle, bu balıkları diyetinize eklemeniz önerilir.
– Zerdeçal: Zerdeçal, kurkumin adı verilen bir maddeye sahip olduğundan, yağlarla savaşmaya yardımcı olabilir. Ayrıca bu bitkinin anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, zerdeçal bu rahatsızlığı tedavi etmek için çok faydalıdır.
– Akdeniz diyeti: Bu diyet programı, meyve, sebze, tam tahıllar, baklagiller ve zeytinyağı gibi gıdaları tercih etmenizi önerir. Ayrıca, bu diyetle tavuk, yumurta ve balık tüketiminizi sınırlamanız gerekir. Aslında, Akdeniz diyetinin amacı işlenmiş gıdaları diyetinizden çıkarmaktır.
– Egzersiz: Yapılan araştırmalara göre, haftada 150 dakika orta şiddette aerobik egzersiz yapmak semptomları hafifletebilir. Ayrıca, yoga bu hastalar için çok faydalıdır. Evde egzersiz yapmak için uzman birinden yardım alın veya internette bulunan eğitim videolarını kullanın.
– Sarımsak: Sarımsak, alisin adı verilen bir madde içerdiği için semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu bitkiden faydalanmak için, onu çiğ veya pişmiş olarak tüketin.
Son Söz
Arteriyoskleroz belirtileri ortaya çıkarsa, derhal bir doktora gitmek önemlidir. Erken tedavi ve tanı, iyileşme sürecine önemli katkı sağlar. Kendi kendine ilaç tedavisi sadece iyileşmeyi geciktirmekle kalmaz, aynı zamanda hastalığı daha da kötüleştirebilir. Bu çözümler, ilaç tedavisiyle birlikte kullanılmalıdır Bu durumla ilgili deneyiminiz var mı? Tedavi etmek için hangi yöntemleri kullandınız? Deneyimlerinizi yorum kısmına yazarsanız hastalarımızın da faydalanmasından mutluluk duyarız.