Diyabet amputasyonunun (uzuv kaybı) kapsamlı incelemesi:
Diyabet hastalarını korkutan komplikasyonlardan biri ampütasyon veya uzuv kaybıdır. İyi haber şu ki, bu tür rahatsız edici olayları önlemenin birçok yolu vardır. Bu yazıda, sizin için bu durumu önleme yöntemlerini inceleyeceğiz. Üzücü ama bilmeliyiz ki uzuv kaybının rahatsız edici olmasına rağmen, sağlığınızı yeniden kazanmanıza yardımcı olabilir. Vücudunuzdan bir uzuv eksilmesine rağmen hayattan zevk almak mümkün ancak aşağıda bahsedeceğimiz şartlara uymanız gerekir. Diyabete bağlı ampütasyon, sonrasındaki bakımlar, oluşum nedenleri, önlemler ve daha fazlasını incelemek için bu makaleyi takip edin.
Makale içeriği:
- Diyabete bağlı ampütasyon
- Ampütasyon nedenleri
- Ampütasyon sonrası bakımlar • Hastanede • Evde
- Ampütasyon önleme yolları • Günlük ayak kontrolü • Ayak yıkama • Nasır tedavisi • Tırnak kısalığı • Çorap seçimi • Uygun ayakkabılar • Sigarayı bırakma
- Hangi belirtilerle doktora başvurmalıyız?
- Son sözler
Diyabete bağlı ampütasyon: Her şeyden önce bilmelisiniz ki şeker hastalarının vücudunda olan her yara tehlikeli değildir ve genellikle doktor gözetiminde tedavi edilir ancak bazı durumlarda vücut dokuları enfekte olabilir veya nekroz, yani doku ölümü, meydana gelebilir. Bu durumda, doktorlar hastanın sağlığını korumak için bir uzvu ampute etmek zorunda kalabilirler.
Ampütasyon nedenleri: Diyabete bağlı uzuv kaybı, alt ekstremitelerde yani ayaklarda daha yaygındır. Bu durum, genellikle, kişinin periferik arter hastalığı ve diyabetik nöropatiye yakalanması nedeniyle meydana gelir. Muhtemelen aklınıza bu durumun vücutta nasıl etkilere yol açtığı gelecektir. Periferik arter hastalığına yakalanmak, kan damarlarının daralmasına ve hastanın vücudundaki kan akışının azalmasına neden olur. Bu durum yaraların iyileşme sürecini uzatır. Diyabetik nöropati, kişinin ayak sinirlerinin hasar görmesine ve normal işlevini yerine getirememesine neden olur. Bu hastalıkla birlikte hastanın ayağı ağrı, sıcaklık, soğukluk, kesikler, yaralar veya enfeksiyonlar hissetmez.
Diyabetli hastalarda ampütasyon riskini artırabilecek faktörler şunlardır:
- Aile öyküsü
- Sigara içme
- Nasır veya mısır
- Daha önce yapılan uzuv amputasyonu
- Böbrek hastalığı
- Yüksek tansiyon
- Ayak kırıkları veya yaraları
- Ayak tırnağı mantarı
Ampütasyon sonrası bakımlar: Aşağıdaki adımları uygulamak, normal hayatınıza bir an önce dönmenize yardımcı olabilir.
Hastane bakımları: Operasyon sonrası doktorun talimatlarına harfi harfine uymak, reçete edilen ilaçları kullanmak ve tavsiye edilen özel egzersizleri yapmak çok önemlidir. Rehabilitasyon ekibi size özel egzersizleri ve yürümenin nasıl yapılacağını öğretecektir. Ayrıca, protez ayak ve ilgili bakımlar hakkında size bilgi verecektir. Bu bilgileri iyice öğrenmeli ve uygulamalısınız.
Evde bakımlar: Evde doktorunuzun önerilerine göre banyo yapın ve size verilen egzersizleri yapın. Eğer ağrı hissederseniz, sadece doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçları kullanmalısınız. Bazı ağrı kesicilerin kullanımı kanamaya neden olabilir. Yeni semptomlarınız varsa kanama, şişlik, kızarıklık, karıncalanma veya ağrı gibi, mutlaka doktorunuza bildirin. Bazen bu semptomlar normaldir ancak bazı durumlarda özel bakım gerekebilir. Bu süreçte mental olarak yıpranmanız normaldir.Uzuv kaybı sonrası depresyon, anksiyete, huzursuzluk veya hatta intihar düşünceleri yaşamanız doğaldır. Ancak, bir psikolog veya psikiyatriste danışarak bu düşüncelerden kurtulabilirsiniz. Uzman bir doktor size yeni durumunuzla nasıl uyum sağlamanız gerektiğini öğretebilir.
Ampütasyon önleme yolları:
Aşağıdaki adımları doktorunuzun gözetiminde uygulayarak diyabetle ilişkili uzuv kaybını önleyebilirsiniz.
Günlük Ayak Kontrolü: Her gün ayaklarınızı kontrol edin. Kesikler, tahrişler, yaralar, kızarıklık, şişlik veya diğer belirtileri fark ederseniz, derhal doktorunuza bildirin.
Ayak Yıkama: Her gün ayaklarınızı ılık suyla yıkayın. Sonra, özellikle parmak aralarını iyice kurulayın.
Nasır tedavisi: Eğer şiddetli ağrı, sızlama veya batma hissederseniz, kesinlikle keskin nesneler veya tahriş edici maddeler kullanmayın. Bu tür sorunları tedavi etmek için doktora başvurun.
Tırnak Kısalığı: Tırnaklarınızın uzamasını önlemek için düzenli olarak onları kesin. Sonra, tırnakların keskinliğini ortadan kaldırmak için törpü kullanın.
Çorap Seçimi: Temiz, kuru ve mümkünse pamuktan yapılmış çoraplar giyin. Dar çoraplar giymekten kaçının.
Uygun Ayakkabılar: Diyabetli hastalar için dar, yüksek topuklu ve sivri uçlu ayakkabılar tehlikeli olabilir.
Sigarayı Bırakma: Sigara içmek yaraların daha kötü hale gelmesine ve iyileşmesini engelleyebilir. Bu nedenle, sigarayı bırakmalısınız.
Hangi Belirtilerle Doktora Başvurmalıyız?
Aşağıdaki belirtilerle karşılaşırsanız, bir doktora başvurmalısınız:
– Ayak etine batık ayak tırnakları
– Kabarcık
– Siğiller
– Sporcu ayağı
– Açık yaralar
– Yara kanaması
– Şişlik – Kızarıklık
– Ayakta sıcak hissetme
– Ağrı
– Cilt renginde değişiklik
– Ayaktan kötü koku
– İki haftadan daha uzun süren yaranın iyileşmemesi
– 2 santimetreden daha büyük yaralar
– Derin yaralar
Son olarak, unutmayın, belirtiler ortaya çıktığında mutlaka bir doktora başvurun. Keyfi tedavi durumunuzu kötüleştirebilir. Ayrıca, diyabete bağlı ampütasyon hayatınızın sonu değildir. Gerekli eğitimi alarak rahat bir yaşam sürebilirsiniz. Bu konudaki deneyimlerinizi bizimle paylaşırsanız memnun oluruz.