Diyabet

Diyabet (şeker hastalığı) Hakkında Her Şey

Eğer diyabet hastalığıyla mücadele ediyorsanız, muhtemelen kafanızda birçok soru vardır. Neyse ki, artık internet sayesinde bu sorulara bir tıkla cevap bulabilir ve hatta tedavi sürecinize yardımcı olabilirsiniz. Bu nedenle, şeker hastalığı hakkında her şeyi bu yazımızda sizin için inceledik. Diyabet hastalığı, belirtileri ve tedavi yöntemleriyle tanışmak için yazımızı kaçırmamanızı öneririz. Bu yazıda okuyacaklarınız:

  1. Diyabet (şeker hastalığı)
  2. Diyabet Türleri

– Tip 1 Diyabet

– Prediyabet

– Tip 2 Diyabet

– Tip 3 Diyabet

– Gestasyonel Diyabet

– Yenidoğan Diyabeti

  1. Diyabete Yol Açan Nedenler
  2. Diyabet Belirtileri
  3. Diyabet Tedavi Yöntemleri
  4. Son Sözler
  5. Diyabet (Şeker Hastalığı) Diyabet iki türe ayrılır:

Tip 1 ve Tip 2. Her yaş grubundan kişiler bu hastalığa yakalanabilir. Bu hastalığın kesin bir tedavisi olmasa da aşağıda bahsedeceğimiz ilaç ve yöntemlerle iyi bir şekilde kontrol altına alınabilir. Peki, bir kişi şeker hastalığına yakalandığında vücudunda neler oluyor? Basit bir ifadeyle, kandaki şekerin normalden fazla olması durumuna şeker hastalığı denir. Vücudumuzun enerji elde edebilmesi ve faaliyetlerini gerçekleştirebilmesi için belli bir miktar şekere ihtiyacı vardır ve bunu çoğunlukla karbonhidrat içeren yiyecek ve içeceklerden alır. Şekerler, temel bileşenlerden biridir. Yemek yedikten sonra şeker, sindirim sisteminden sonra kan dolaşımına girer ve pankreas tarafından üretilen insülin, şekeri vücut hücrelerine dağıtır. Eğer pankreasta bir sorun oluşursa, şeker kanda kalır, birikir ve sonuç olarak kişi şeker hastalığına yakalanır. Diyabet Türlerinin İncelenmesi Diyabetin en yaygın türleri şunlardır:

 

– Tip 1 Diyabet:

Bu hastalık, bir otoimmün hastalık olarak bilinir ve vücudun bağışıklık sisteminin pankreasa saldırması sonucu ortaya çıkar. Bu saldırı, vücudun bu organının işleyişinde bozulmaya yol açar ve sonuçta bu sorun kişinin tip 1 diyabet hastalığına yakalanmasına neden olur. Bu tür diyabet her yaş grubunda görülebilir ancak gençler ve çocuklar arasında daha yaygındır.

 

– Prediyabet: Aslında prediyabet, tip 2 diyabetten önceki aşamadır. Belirtileri, kan şekeri düzeyinizin normalden yüksek olduğunda ortaya çıkar. Ancak miktarı, kişinin bu hastalığın ikinci tipine sahip olduğunu söyleyecek kadar yüksek değildir.

 

– Tip 2 Diyabet: Bu hastalık, pankreasın yeterince insülin üretememesi veya üretildiğinde vücudun bunu gerektiği gibi kullanamaması durumunda ortaya çıkar. Daha çok yetişkinlerde görülmektedir, ancak çocukların da bu rahatsızlıktan muzdarip olma ihtimali vardır.

 

– Tip 3 Diyabet: Bu hastalık, pankreas kanseri, hemokromatoz, pankreatit ve kistik fibrozis gibi bağışıklık sistemi saldırıları dışındaki nedenlerden dolayı pankreas hasar gördüğünde ortaya çıkar.

 

– Gestasyonel Diyabet: Bazı durumlarda, kadınların hamilelik sırasında diyabete yakalandığı görülmüştür. Genellikle doğum sonrası hastalık sona erer. Bu kadınların daha sonra tip 2 diyabet hastalığına yakalanma ihtimali diğer kadınlardan daha fazladır.

 

 

– Yenidoğan Diyabeti: Bebeklik döneminde diyabet nadir görülen bir komplikasyondur. Ancak bazı bebeklerin yaşamın ilk 6 ayında bu hastalığa yakalanması mümkündür. Genellikle bu sorun birkaç ay sonra çözülecektir. Bazı durumlarda infantil diyabet ömür boyu sürebilir. Diyabet Nedenleri Birçok insanın aklına şu soru gelebilir: Neden şeker hastalığına yakalanırız? Bu komplikasyonun ortaya çıkmasının birçok nedeni olabilir. Aşağıda, sizi bu hastalığın en önemli sebepleriyle tanıştıracağız:

– Obezite ve Aşırı Kilo

– Sağlıksız Beslenme

– Hareketsizlik

– Pankreas Fonksiyon Bozukluğu

– Genetik Faktörler ve Aile Geçmişi

– Hamilelik

– Polikistik Over Sendromu

– Bazı İlaçları Kullanmak

 

Diyabetin Belirtileri Nelerdir?

Hem tip 1 hem de tip 2 diyabetin ortak semptomları vardır. Ancak bazı durumlarda tip 2 diyabetinde herhangi bir belirti görülmeyebilir. Genel olarak, bu hastalığın belirtileri şunlardır:

– Artan Susuzluk Hissi

– Sık İdrara Çıkma

– Fazla Açlık

– Çok Yorgun ve Anormal Hissetmek

– Açıklanamayan Kilo Kaybı

– Bulanık Görüş

– Ağız Kuruluğu

– Ellerde ve Ayaklarda Uyuşma veya Karıncalanma

– Yaraların İyileşmemesi

– Vajinada Sık Sık Cilt Enfeksiyonları ve Mantar Görülmesi

 

Diyabet Tedavi Yöntemleri

Bir doktor, tip 1 diyabetli kişiler için insülin enjeksiyonları reçete eder. Tip 2 diyabette kişinin ilaç kullanması gerekebilir. Genel olarak, bu hastalığı tedavi etmek için yaşam tarzınızı değiştirmeniz önerilir. Diyabet hastaları, özellikle de tip 2’si olanlar, fiziksel aktiviteler ve düzenli egzersiz yapmalıdır. Ayrıca, bu kişilerin diyet yapmaları ve vücutlarının karbonhidrat alımını buna göre kontrol etmeleri önerilir. Bu hastalıkla savaşan kişilerin kan şekeri düştüğünde tüketmek için yanlarında daima şeker veya tatlı içecek bulundurmaları gereklidir.

 

 

Son olarak, sağlıklı bir yaşam tarzı planlayarak diyabeti önlemek mümkündür. Örneğin, uzmanlar haftada en az 5 gün 30 dakika egzersiz yapmanızı, stresten uzak durmanızı, sigara ve uyuşturucuyu bırakmanızı ve günde en az 7 ila 9 saat uyumanızı öneriyor. Ayrıca, herhangi bir şeker hastalığı belirtisi gördüğünüzde mutlaka bir doktora görünmeyi unutmayın. Zamanında harekete geçmek, hastalığınızı kontrol etmede çok yardımcı olabilir. Sizce bu hastalığı tedavi etmek veya önlemek için başka neler yapılabilir? Yorumlarınızı bekliyoruz.