Epifora

Göz Sulanmasının (Epifora) Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Gözlerdeki sıvı, gözyaşı bezleri tarafından üretilir. Bu sıvı, gözlerin kayganlaşmasını sağlar ve enfeksiyon, toz gibi zararlı etkenlere karşı koruma sağlar. Bazen bu sıvı çeşitli nedenlerle gözden taşar. Bu duruma göz sulanması denir ve her yaşta insanı etkileyebilir, ancak çoğu zaman endişe verici değildir. Ancak bazen bu problem bir hastalığın belirtisi olabilir. Göz sulanmasının nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi almak için yazının sonuna kadar bizimle kalın.

Makale İçeriği:

  1. Göz sulanması neden olur?

   – Gözyaşı kanallarının tahrişi

   – Gözyaşı kanallarının tıkanması

   – Kirpik ve göz kapağı anormallikleri

  1. Göz sulanması hangi belirtilerle ortaya çıkar?
  2. Evde göz sulanması tedavisi
  3. Tıbbi tedavi
  4. Son söz

Göz Sulanması Neden Olur?

Göz sulanması bazen edinilmiş nedenlerden, bazen de doğuştan gelen sebeplerden dolayı meydana gelir.

Gözyaşı Kanallarının Tahrişi

Bazen bazı etkenler nedeniyle gözyaşı bezleri aşırı miktarda gözyaşı üretir. Aslında bu durum, göz zarar gördüğünde vücudun bu hasarı onarmaya çalışmasıyla ortaya çıkar.

– Soğan gazı aşırı gözyaşı üretiminde önemli rol oynar.

– Garip gelebilir ama göz kuruluğu gözyaşı miktarını artırır. Göz, kuruluğu gidermek için tepki verir ve sonuçta anormal şekilde gözyaşı üretir.

– Araba dumanı, rüzgar, güneş, soğuk hava ve toz da göz sulanmasına neden olur.

– Gözler darbe aldığı için zarar görebilir ve bu durumda çok fazla gözyaşı akar.

– Diğer nedenler arasında gözün konjunktivit enfeksiyonu ve sinüs enfeksiyonu yer alır.

– Bazen bu durum bazı ilaçların kullanımı nedeniyle ortaya çıkar.

Gözyaşı Kanallarının Tıkanması

Normalde gözyaşının bir kısmı buharlaşır ve bir kısmı da bir kanal aracılığıyla buruna geçer. Bazen bu kanallar tıkanır ve gözyaşı düzgün bir şekilde gözden çıkamaz ve yanaklardan taşar. Bu durum genellikle bebekler ve yaşlıları etkiler.

Kirpik ve Göz Kapağı Anormallikleri

Bazı kişilerde göz kapakları içe döner ve bu duruma entropiyon denir. Bu problem yaşlanma nedeniyle ortaya çıkar.

Bir göz rahatsızlığı vardır ki bu durum göz kapağının ve kirpiklerin dışa dönmesine neden olur. Bu problem de yaşlanma nedeniyle ortaya çıkar.

 

Göz Sulanması Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?

Göz sulanmasının en belirgin belirtisi, gözden aşırı gözyaşı çıkması ve yanaklara akmasıdır. Ancak bu durum genellikle başka belirtilerle de birlikte görülür.

– Gözde ağrı

– Kaşıntı

– Gözün kızarması ve şişmesi

– Bulanık görme

– Sinüs baş ağrıları

– Gözde biriken gözyaşı

– Hapşırma

Evde Göz Sulanması Tedavisi

Aşağıdaki yöntemlerle göz sulanmasının belirtilerini hafifletebilirsiniz.

– Uzun süre telefon, tablet, laptop ekranına bakmak zorundaysanız, gözlerinizi dinlendirin. 20-20-20 kuralını uygulayabilirsiniz. Yani her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca 20 feet (610 cm) uzağa bakın.

– Temiz bir bezi ılık suya batırın ve ardından bu bezi gözünüze koyarak hafifçe masaj yapın. Eğer sorununuz gözyaşı kanallarının tıkanması nedeniyle oluşuyorsa, bu yöntem çok etkili olabilir.

– Temiz ve nemli bir mendille gözünüzü silerek kirleri temizleyin.

– Belirtileri azaltmak için eczanelerden reçetesiz bazı ilaçlar alabilirsiniz.

– Ellerinizi düzenli olarak su ve sabunla yıkayın ve gözlerinizi ovuşturmaktan kaçının.

– Kontakt lens kullanıyorsanız, lenslerin tamamen temiz olduğundan emin olun. Eski lensleri kullanmaktan kaçının.

Tıbbi Tedavi

Çoğu durumda göz sulanması geçici olup kendiliğinden iyileşir. Ancak bazen tedavi için doktora gitmek gerekir. Uzman doktor, hastanın durumuna göre aşağıdaki yöntemleri kullanarak bu durumu iyileştirir.

– İlaç reçetesi: Bu durum bazen enfeksiyon veya alerji nedeniyle ortaya çıkar. Bu durumda doktor, ilaçlarla bu sorunu giderir. Örneğin göz kuruluğu için yapay gözyaşı damlası reçete edilir.

– Yabancı cisimlerin çıkarılması: Bazen kum gibi bir cisim göz içine girer. Bu durumda o cismin çıkarılması sorunu çözer.

– Gözyaşı kanallarının tıkanıklığını tedavi etme: Bu sorunu çözmek için doktor, tuzlu suyla göz yıkama, sondalama veya cerrahi yöntemlerden yararlanabilir.

– Göz kapağı ve kirpiklerin düzeltilmesi: Entropiyon ve ektropiyon gibi hastalıklar kirpik ve göz kapağı anormalliklerine neden olur. Bu durumlar cerrahi müdahalelerle iyileştirilir.

Son Söz

Eğer göz sulanması şişlik, ağrı, kitle oluşumu veya diğer alışılmadık ve rahatsız edici belirtilerle birlikteyse, en kısa zamanda bir doktora gidin. Erken teşhis ve tedavi süreci iyileşmeye büyük ölçüde yardımcı olur. Kendi kendinize tedavi yapmaktan kaçının, bu durum bazen sorunun daha da kötüleşmesine neden olabilir. Siz hiç bu göz rahatsızlığını yaşadınız mı? Bu sorunu çözmek için hangi yöntemleri kullandınız? Deneyimlerinizi yorumlar kısmında paylaşarak diğer hastaların faydalanmasını sağlayabilirsiniz.