Gut Hastalığı

Gut Hastalığı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Gut veya damla hastalığı, eklemleri etkiler. Hareket edebilmek için kemiklerimize eklem gereklidir. Gut hastalığı vücudun bu parçasına zarar vererek, günlük aktivitelerde kişiye bozukluk getirebilir. Hastalık belirtileri periyodik olarak ortaya çıkar. Yani semptomlar sürekli olarak kişiyle birlikte olmayabilir ve bazen vücuda saldırabilirler. Bu rahatsızlığa muzdarip iseniz, kesinlikle birçok soru ile karşılaşırsınız. Bu nedenle, olası sorularınıza cevap vermek için gut hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisini ele aldık.

Makale İçeriği:

  1. Neden gut hastalığına yakalanırız?
  2. Kimler gut hastalığına yakalanır?
  3. Gut hangi belirtilerle ortaya çıkar?
  4. Gut nasıl tedavi edilir?
  5. Gut’u kontrol altına almak için doğal çözümler
  • Vücudun hidrate olması
  • Soğuk kompres
  • Stres yönetimi
  • Diyet
  • Limon suyu
  • Zencefil
  1. Son söz

Neden gut hastalığına yakalanırız?

Yediğimiz bazı yiyecekler, pürin adlı bir madde içerebilir. Bu madde vücutta ürik asit adı verilen bir atığa dönüşür. Bu atık madde de idrar veya dışkı yoluyla vücuttan atılır. Bazen ürik asidin atılması sürecinde bir bozukluk olur veya vücuda çok fazla pürin alınır. Bu aynı zamanda gut adı verilen eklemlerde ürik asit birikmesine de yol açar.

Kimler gut hastalığına yakalanır?

Herkes bu hastalığa yakalanabilir ancak bazı faktörler insanların bu duruma yakalanma riskini artırır.

  • Cinsiyet: İstatistiklere göre, erkekler kadınlardan daha fazla bu bozukluğa maruz kalırlar.
  • Hastalıklar: Diyabet, yüksek kan basıncı, böbrek hastalıkları, kan kanseri veya kalp yetmezliği gibi hastalıkları olan kişilerin gut hastalığına yakalanma olasılığı vardır.
  • Aile öyküsü: Ailenizden biri bu duruma sahipse, sizin de ona yakalanma ihtimaliniz yüksektir.
  • İlaçlar: Bazı ilaçların yan etkilerinden biri de bu hastalık olarak kabul edilir. Bu ilaçlar arasında idrar söktürücüler ve bağışıklık sistemini baskılayıcılar bulunmaktadır.
  • Sağlıksız yaşam tarzı: Alkol tüketimi, obezite ve aşırı miktarda hayvansal protein tüketimi bu hastalığa neden olabilir.

Gut hangi belirtilerle ortaya çıkar?

Gut genellikle ayak başparmağını etkiler, ancak bu rahatsızlık diğer vücut eklemlerinde de meydana gelebilir, örneğin diz, ayak bileği, bacak, el, el bileği ve dirsek. Ataklar genellikle aniden ortaya çıkar. Ataklar genellikle bir veya iki hafta sürer. Bu hastalığın belirtileri şunlardır:

  • Eklemde çok fazla ağrı
  • Zarar görmüş bölgelerin renginin değişmesi (örneğin kırmızılaşma)
  • Eklem sertleşmesi ve şişmesi
  • Eklemde yanma hissi kadar sıcaklık hissi
  • Hasar gören bölgenin hassas olması

Gut nasıl tedavi edilir?

Ne yazık ki, gut için kesin ve belirli bir tedavi yoktur ancak bu durumu kontrol altına almak için ilaçlar mevcuttur. Doktor genellikle hastanın durumuna göre aşağıdaki ilaçları reçete eder:

  • Doktor genellikle ağrı ve şişliği azaltmak için ibuprofen ve naproksen gibi ilaçlar reçete eder.
  • Eğer hastada ağrı ve iltihap varsa, uzman kişi ona kolşisin almasını tavsiye eder.
  • Kortikosteroidler, iltihabı hafifletmek için reçete edilen ilaçlardır.
  • Ürik asit seviyesini azaltmak için allopurinol, febuxostat, pegloticase ve probenecid gibi ilaçlar kullanılır.

Gut’u kontrol altına almak için doğal çözümler

Aşağıdaki çözümleri kullanarak semptomları hafifletebilirsiniz.

Vücudun hidrate olması

Bol su içmek, böbreklerin vücuttaki toksinleri atmasını sağlar. Bu durum aynı zamanda şişlik ve iltihabı azaltır.

Böbrek hastalığı veya kalp yetmezliği gibi durumlarınız varsa, su tüketimi miktari konusunda doktorunuza danışmalısınız.

Soğuk kompres

Soğuk su kompresini hasar gören bölgelere 20 dakika boyunca uygulayın. Eğer soğuk kompresiniz yoksa, temiz ve soğuk bir havlu kullanabilirsiniz.

Stres yönetimi

Stres, atakları şiddetlendirir. Stresi azaltmak için meditasyon, aromaterapi, müzik terapisi, masaj veya endişe yazma gibi yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Ayrıca resim yapma veya müzik aleti çalma gibi bir hobi ve etkinlik de faydalı olabilir.

Diyet

Uzmanlar, bu hastaların karbonhidratlar, meyve ve sebze tüketmelerini önerir. Ayrıca bu kişilerin az yağlı yiyecekler tüketmeleri gerekir.

Bu kişiler alabalık, karaciğer, dana eti, midye, sardalya, hindi ve pastırma gibi gıdalardan kaçınmalıdır.

Limon suyu

İki limonun suyunu alın ve iki litre suyun içine sıkın. Bu karışımı içmek, ürik asit seviyesinin azalmasına neden olur.

Zencefil

Zencefilden sonuç almak için ondan iki şekilde faydalanabilirsiniz.

  • Yerel kullanım: Bir yemek kaşığı taze zencefili rendeleyin ve bir miktar suyla kaynatın. Aslında, hamur kıvamında bir karışım elde etmelisiniz. Temiz bir bezi bu karışıma batırın. Sonra bu bezi günde en az bir kez hasar görmüş bölgelere 15 ila 30 dakika uygulayın.

Bazı insanlar zencefile alerjik olabilir. Bu nedenle, hamuru tüm hasarlı alanlara uygulamadan önce, birazını küçük bir bölgede test etmelisiniz.

  • Ağız yoluyla kullanım: İki çay kaşığı zencefil kökünü bir miktar suya koyun ve ısıtın. Demlenmesi için 10 dakika bekleyin. Etkili olması için günde 3 fincan bu çaydan için.

Son söz

Gut belirtileri ortaya çıktığında, derhal bir doktora gitmelisiniz. Zamanında hareket etmek, semptomları yönetmeye yardımcı olur. Doğal çözümlerin tek başına etkili olamayabileceğini ve tıbbi müdahale ile birlikte kullanılması gerektiğini unutmayın. Siz de bu hastalıktan muzdarip misiniz? Semptomları hafifletmek için hangi yöntemleri kullanıyorsunuz? Deneyimlerinizi paylaşarak diğer hastaların faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz.