Uykusuzluk (insomnia) Nedenleri, Tedavisi ve Önleme Yolları:
Uykusuzluk veya tıbbi adıyla insomnia, bir kişinin uykuya çok zor daldığı, erken uyanıp tekrar uyuyamadığı veya uyanık kaldığı bir durumu ifade eder. Bu durum tehlikeli değildir ve dünya genelindeki yetişkinlerin yaklaşık %10’u bu durumu yaşar. Ancak bu bozuklukla başa çıkmak, kişinin günlük aktivitelerini etkileyebilir. Bu rahatsızlığa sahipseniz, muhtemelen bununla ilgili birçok soruyla karşılaşırsınız. Bu nedenle, bu yazıda uykusuzluğun nedenlerini, tedavisini ve önlenmesini incelemeye karar verdik. Bizi takip edin.
Bu makalede okuyacaklarınız:
- Neden Uykusuz Oluyoruz?
- Evde Uykusuzluğun Tedavisi
– Lavanta
– Valerian Kökü
– Papatya
– Badem
– Süt
– Hodan otu
– Portakal Çiçeği
- Uykusuzluğu Nasıl Önleriz?
- Son Söz
Neden Uykusuz Oluyoruz?
Uykusuzluğun ortaya çıkmasına birçok neden sebep olur. Aşağıda bu faktörleri size söyleyeceğiz.
– Aile Geçmişi: Ailenizin bir üyesi bu bozukluğa sahipse, sizin de bu duruma yakalanma olasılığınız yüksektir.
– Tıbbi Koşullar: Bazı hastalıkların belirtileri arasında uykusuzluk vardır örneğin: asit reflüsü, uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu, Alzheimer, menopoz, hiperaktivite, tiroid bezinin aşırı çalışması veya Parkinson. Bazı durumlarda anksiyete ve depresyon da bu soruna yol açar.
– Yaşam Koşullarının Değişmesi: Jet lag, yeni bir iş vardiyasına geçmek, başka bir eve taşınmak gibi durumlar nedeniyle bu bozukluğa yakalanabilirsiniz. Ayrıca, hamilelik de bu sorunun bir nedeni olabilir.
– İlaçlar: Bazı ilaçların yan etkileri uykusuzluktur. Bunlara soğuk algınlığı ilaçları, antidepresanlar, yüksek tansiyon ilaçları, astım ve alerji ilaçları dahildir.
– Sigara ve Alkol: Kafein, tütün ve alkol tüketimi de uykusuzluğa neden olur.
Evde Uykusuzluğun Tedavisi:
Aşağıdaki yöntemleri kullanarak kaliteli bir uyku deneyimi yaşayabilirsiniz.
Lavanta
Lavanta, uykusuzluğun tedavisi için doğal bir ilaç olarak bilinir. Bu bitkiden faydalanmak için yastığınıza Lavanta yağı sıkabilirsiniz. Ayrıca, bu bitkiyi yemek size çok yardımcı olabilir. Ancak, Lavantanın uyku ilaçları veya yüksek tansiyon ilaçlarıyla etkileşime girebileceğini unutmayın.
Valerian Kökü
Yapılan araştırmalara göre, Valerian Kökünün uyku kalitesini artırabileceği gösterilmiştir. Bu nedenle, bu bitkiyi çay olarak içmekten kaçınmayın. Öncelikle iki bardak suyu bir cezveye koyun ve kaynatın. Ardından, ocağı kapatın ve biraz Valerian Kökü ekleyin. Birkaç dakika demlemeye bırakın. Sonra çayınız hazır olacak. Geceleri yatmadan önce bu içeceği tüketmeniz önerilir.
Papatya
Uykusuzluğa yakalanan yaşlı insanlar üzerinde yapılan bir araştırmada Onlardan papatya ekstresi kullanmaları istendi. Bu çalışmaların sonuçları, bu bitkinin hastaların daha iyi uyumasına yardımcı olabileceğini gösterdi. Bu bitkiden çay yapabilir ve faydalarından yararlanabilirsiniz.
Badem
Melatonin Vücuttaki uyku düzenini düzenleyen bir hormondur . Badem bir melatonin kaynağı olarak işlev görebilir ve iyi bir uyku deneyimi yaşamanızı sağlayabilir.
Süt
Yatmadan önce sıcak süt içmek size çok yardımcı olabilir. Bu durumun nedeni, sütün triptofan adı verilen uykuyu tetikleyen bir amino asit içermesidir.Bu nedenle bu içecek size uyku hali verebilir.
Hodan otu
Çoğumuz Hodan otunun sakinleştirici etkisine aşinayız. Eğer uykusuzluğunuz stresten kaynaklanıyorsa, bu bitki size yardımcı olabilir. Bu bitkiden faydalanmak için önce bir cezveye su koyun ve kaynatın. Ardından 15 gram Hodan otunu cezveye ekleyin. 20 dakika demlemeye bırakın. Ardından, çayınız hazır olacak. Hodan otunun sıcak etkisi olduğundan, bir Basra Limonunu delip içeceğinizin içine atabilirsiniz.
Portakal Çiçeği
Hoş bir kokuya sahip olan bu bitki, uykusuzluğun tedavisinde olağanüstü etkilere sahip olabilir. Bu bitkinin etkili olabilmesi için çayını içmelisiniz. 15 gram portakal çiçeği suyu kaynatılan suya ekleyin. 10 ila 20 dakika demlenmesini bekleyin. Sonra çayınız hazır olacak.
Uykusuzluğu Nasıl Önleriz?
– Her gece belirli bir zaman diliminde yatağa gitmeye ve sabahları belirli bir zaman diliminde uyanmaya çalışın.
– Gündüz saatlerinde kestirmekten kaçının.
– Yatmadan önce cep telefonu, tablet veya dizüstü bilgisayar kullanmayın. Bu cihazların ışığı uykuya dalmanızı zorlaştırır.
– Gece geç saatlerde kafein, nikotin ve alkol içeren yiyecek ve içecekler tüketmeyin.
– Düzenli olarak egzersiz yapın. Ancak, egzersiz zamanının uyku saatlerinize çok yakın olmamasına dikkat edin. Uzmanlar, gece uyumadan en az 3 ila 4 saat önce egzersiz yapmanızı önerir.
– Ağır yemekler yemeyin.
– Rahat bir uyku ortamınız olsun. Örneğin, yatak odanızın karanlık ve sessiz olmasına dikkat edin. Sizi uykusuzluğa sevk edecek seslerden kaçınmak için kulaklık kullanabilirsiniz. Ayrıca, oda sıcaklığının da dengeli olması önemlidir.
– Yatmadan önce sakinleştirici aktiviteler yapın. Örneğin, kitap okuyun, müzik dinleyin veya duş alın.
– Yatağınızı sadece uyumak ve cinsel ilişki için kullanın.
Son Söz
Eğer uykusuzluk, hayatınızda bir bozulmaya neden olduysa, bir doktora gitmeniz önemlidir. Tedavi yöntemleriyle bu sorunu kolayca tedavi edebilirsiniz. Ev tedavilerini de bir uzmana danışarak uygulayın. Siz de bu durumu yaşadınız mı? Onu nasıl atlattınız? Deneyimlerinizi yorumlar bölümüne yazarak, bu sorunu yaşayan diğer insanların yararlanmasını sağlayabilirsiniz.