Kolon kanseri hakkında bilmeniz gerekenler :
Kolon kanseri aslında büyük bağırsaktaki kanserdir. Bu duruma yakalanmak endişe verici olabilir. Ancak Bu hastalık hakkındaki bilgileriniz arttıkça, stresiniz de azalır. Bu nedenle, kolon kanseri hakkında bilmeniz gerekenlerli bu yazıda incelemede bulunmaya karar verdik. Aşağıda, bu konudaki olası sorularınıza cevap vereceğiz. Bilimsel bilgilerimizle bizi takip etmenizi öneririz.
Bu makalede neler bulacaksınız :
- Kolon kanseri vücutta nasıl gelişir?
- Kolon kanserine yakalanma riski olanlar kimlerdir?
- Kolon kanserinden nasıl korunabiliriz?
- Kolon kanserinin belirtileri
- Kolon kanseri nasıl teşhis edilir?
- Son söz
Kolon kanseri vücutta nasıl gelişir?
Her şeyden önce, vücudumuzda birçok hücrenin faaliyet göstermekte olduğunu bilmeliyiz. Bu hücreler sürekli olarak üretilir ve kendilerini yaşlanmış ve hasar görmüş hücrelerle değiştirirler. Ancak bu süreç bazen bozulabilir. Bu durumda hücreler anormal bir şekilde büyür ve kanserli tümörler oluştururlar. Bu olay büyük bağırsakta gerçekleştiğinde, kişi kolon kanserine yakalanır. Genellikle başlangıçta büyük bağırsakta polipl adı verilen küçük kitleler oluşur. Bunlar başlangıçta kanserli değildir, ancak vücuttan çıkmazlarsa kansere dönüşme riski vardır.
Kolon kanserine yakalanma riski olanlar kimlerdir? Aşağıdaki faktörler, kişilerin kolon kanserine yakalanma şansını artırır.
Yaş: Her yaşta insanın bu hastalığa yakalanma olasılığı vardır. Ancak mevcut araştırmalara göre, çoğu insan 50 yaşından sonra bu rahatsızlığa yakalanır.
Irk: Siyahilerin bu hastalığa yakalanma olasılığı diğer insanlara göre daha yüksektir.
Kalıtımsal sendromlar: Kolon kanserine yol açan sendromlar arasında ailevi adenomatöz polipozis ve Lynch sendromu bulunmaktadır.
Aile öyküsü ve kalıtım: Ailenizden biri bu hastalığa yakalanmışsa, sizin de bu hastalığa yakalanma riskiniz yüksektir.
Diyabet: Bu hastalığın ortaya çıkmasının diğer bir nedeni de diyabettir.
Şişmanlık: Şişmanlık, kolon kanserine yakalanma riskini artırmakla kalmaz, aynı zamanda hastalıktan kaynaklanan ölüm riskini de artırır.
Radyasyon tedavisi: Geçmişte karın bölgesiyle ilgili kanserlerin tedavisi için radyasyon tedavisi görmüş kişiler, bu hastalığa yakalanma riski altındadır.
Büyük bağırsak iltihabı: Kolon kanseri gibi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olan diğer faktörler arasında ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi hastalıklar bulunmaktadır.
Beslenme : Düşük lifli, yüksek yağlı ve yüksek kalorili gıdaların tüketilmesi kişinin kolon kanserine yakalanmasına neden olabilir.
Kolon kanserinden nasıl korunabiliriz? Genel olarak, yaşam tarzınızı düzelterek kolon kanseri gelişimini önleyebilirsiniz. Beslenme düzeni: Meyve ve sebzeleri tüketmeyi unutmayın. Ayrıca, vitaminler, mineraller, lif ve antioksidanlar içeren tam tahıllı yiyecekleri yemeye çalışın.
Sigara ve alkol: Sigara içmeyi ve alkol tüketmeyi bırakın.
Egzersiz: Düzenli olarak bir spor eğitmeni gözetiminde fiziksel aktiviteler yapmaya çalışın.
Kolon kanserinin belirtileri : Bazı kişiler hiçbir belirti göstermeden kolon kanserine yakalanabilirler. Ancak genel olarak, bu hastalığın belirtileri şunları içerir.
Dışkıda değişiklikler: Dışkı üzerinde veya içinde kan görülebilir. Ayrıca, dışkınızın koyu veya açık kırmızı renkte olması mümkündür.
Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik: Hastalar sürekli olarak kabızlık veya ishal yaşayabilirler. Ayrıca, dışkılama sonrası yeniden dışkılama ihtiyacı hissediyorsanız, kolon kanserine yakalanmış olabilirsiniz.
Karın ağrısı: Özel bir neden olmaksızın şiddetli karın ağrısı yaşıyorsanız, bir doktora başvurun.
Karın şişkinliği: Bu hastalığın diğer belirtileri arasında şişkinlik bulunabilir.
Kilo kaybı: Bu hastalıktan dolayı nedeni olmaksızın kilo kaybı yaşamanız olasıdır.
Kusma: Aralıklı olarak kusuyorsanız veya 24 saat boyunca aşırı kusma yaşıyorsanız, bir doktora görünmelisiniz.
Yorgunluk ve nefes darlığı hissi: Bu belirtiler kansızlık işareti olabilir ve kansızlık da büyük bağırsak kanserinin belirtisi olabilir.
Kolon kanseri nasıl teşhis edilir?
Doktor, hastalığı aşağıdaki yöntemlerle teşhis eder.
Klinik testleri: Bunlar karaciğer fonksiyon testi, kan hücreleri sayımı, kan ve dışkı testlerini içerir.
Biopsi: Doktor, polip veya şüpheli bir lezyon tespit ederse, örnek alır.
Kolonoskopi: Bu yöntemde, bir kamera içeren küçük bir tüp vücuda yerleştirilir. Doktor, bu tüp aracılığıyla anormal dokuları görür ve bir örnek alır. Bu örnek daha sonra bir laboratuvara gönderilerek hastalık teşhis edilir.
Röntgen görüntüleme: Doktor, önce radyoaktif barium kontrast çözeltisini bağırsak içine yerleştirir. Bu, röntgen görüntülerinin sonuçlarının kalitesini artırmak için yapılan bir işlemdir. Sonra doktor, elde edilen görüntüleri inceleyerek hastalığı teşhis eder.
Son söz: Herhangi bir belirti ortaya çıktığında hemen endişelenmeyin; çünkü kolon kanseri belirtileri diğer düşük riskli durumlarla çok benzerlik gösterir. Bu nedenle, herhangi bir belirti fark ettiğinizde bir doktora başvurmanız önerilir. Erken teşhis, tedavi önlemlerinden daha iyi sonuç almanıza yardımcı olur. Bu hastalıkla ilgili bilginiz var mı? Bilgilerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşmanızdan memnuniyet duyarız.