Mide reflüsü

Mide reflüsünün nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında inceleme:

Mide reflüsü sindirim sisteminin yaygın sorunlarından biridir ve insanları her yaşta etkileyebilir. Ancak genellikle bu hastalık 40 yaşından sonra ortaya çıkar. Haftada bir kez reflü yaşarsanız endişelenmenize gerek yoktur, ancak bu sorunun sıklığı artarsa tedavi seçeneklerini düşünmelisiniz. Bu yazıda mide reflüsünün nedenlerini, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini inceleyeceğiz. Bilimsel içeriğimize sonuna kadar eşlik etmenizi öneririz.

Makale içeriği:

  1. Mide Reflüsü Nasıl Oluşur?
  2. Reflü Hangi Belirtilerle Birlikte Görülür?
  3. Reflü Neden Oluşur?
  4. Mide Reflüsü Tedavi Yöntemleri

– İlaç Tedavisi

– Cerrahi

  1. Evde Mide Reflüsü Tedavisi
  2. Mide Reflüsünün Tanısı
  3. Son Söz

Mide Reflüsü Nasıl Oluşur?

Yediğimiz yiyecekler yemek borusundan mideye doğru ilerler. Yemek borusunun alt kısmında, yiyeceklerin mideye geçmesine izin veren bir kapakçık bulunur, yiyecek mideye girdikten sonra bu kapakçık kapanır. Ancak bazen bu kapakçığın işlevi bozulur ve tam olarak kapanmaz. Sonuç olarak, mide içeriği yemek borusuna geri kaçabilir, bu durum da mide reflüsü olarak bilinir.

Reflü Hangi Belirtilerle Birlikte Görülür?

– Ağzınızda veya boğazınızda ekşi veya acı bir tat hissedebilirsiniz, buna Regürjitasyon denir.

– Göğsünüzde yanma hissi olabilir, bu durum “mide yanması” olarak adlandırılır.

– Mide asidinin geri kaçması nedeniyle göğüs ağrısı yaşanabilir, ancak bu ağrı kalpten kaynaklanmaz ve mide borusuyla ilgilidir.

– Bulantı hissedebilirsiniz, bu genellikle sabahları ortaya çıkar.

– Kişiler bazen astım gibi belirtiler yaşayabilirler: kronik öksürük, göğüs hırıltısı ve nefes darlığı.

-bu rahatsızlığın bir diğer belirtisi uyku kalitesinin bozukluğudur.

– Bu rahatsızlık kusmayla veya kanlı dışkıyla sonuçlanabilir.

– Diğer belirtiler arasında sürekli geğirmek, yutma güçlüğü, aşırı hıçkırık ve ses değişikliği bulunur. Bazı durumlarda, aşırı yağlı veya aşırı yemek yeme, eğilme, uzanma, sigara içme ve alkol tüketme gibi etkenler reflü belirtilerini artırabilir.

 

Reflü Neden Oluşur?

– Hastalıklar: Mide reflüsüne neden olan hastalıklar arasında hiatal fıtık, irritabl bağırsak sendromu, astım, kronik anksiyete, doğum kusurları, Mide atrezisi ve bağ dokusu bozuklukları sayılabilir.

– Gebelik: Gebelik mide reflüsüne iki nedenle yol açar. Birincisi hormonal değişikliklerdir. İkincisi, fetüsün büyümesi nedeniyle mideye baskı artar. Bu faktörler mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasına neden olabilir.

– Obezite: Kilonun artması yağların mideye baskı yapmasına neden olur.

– Yaşam Tarzı: Sigara içmek veya dumanına maruz kalmak, yatmadan önce aşırı yemek yemek,yemekten sonra hemen yatmak, alkollü içecekler tüketmek mide reflüsüne neden olabilir.

– Diyet: Bazı yiyecekler bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında rol oynayabilir: baharatlı yiyecekler, fazla yağlı yiyecekler, ananas, turunçgiller, domates, kahve, çay ve gazlı içecekler.

– İlaçlar: Kullandığınız ilaçların yan etkileri nedeniyle de mide reflüsü yaşanabilir. Bu ilaçlar arasında: ✓ Antikolinerjikler ✓ Beta blokerler ✓ Bronkodilatörler ✓ Kalsiyum kanal blokerleri ✓ Dopamin agonistleri ✓ projestin ✓ Sakinleştiriciler ✓ Üç halkalı antidepresanlar

 

Mide Reflüsü Tedavi Yöntemleri:

Doktor, hastanın durumuna göre aşağıdaki tedavi yöntemlerinden birini önerebilir.

– İlaç Tedavisi ✓ H2 reseptör antagonisti: Simetidin, famotidin ve nizatidin ✓ Proton pompası inhibitörleri (PPI’lar): Dekslansoprazol, esomeprazol, lansoprazol, omprezol, pantoprazol ve rabeprozol ✓ Prokinetikler: Domperidon ve metoklopramid ✓ Antiasitler

 

– Cerrahi: Bu yöntem, ilaçların etkisiz olduğu durumlarda kullanılır. ✓ Laparoskopik Fundoplikasyon Cerrahisi ✓ Ağızdan Fundoplikasyon Cerrahisi ✓ Endoskopik Cerrahiler ✓ LINX cihazı implantasyonu ✓ Stretta prosedürü

 

Evde Mide Reflüsü Tedavisi :

– Lif ve protein açısından zengin gıdalar tüketmeye çalışın. Ayrıca, meyveler (turunçgiller hariç) ve sağlıklı yağlar yemek, semptomların iyileşmesine yardımcı olabilir.

– Yemeğinizi küçük porsiyonlara bölmeniz önerilir.

– Yemeğinizi sakin bir ortamda yiyin ve iyice çiğneyin.

– Egzersizi günlük rutininize ekleyin.

-bel, karın veya alt yemek borusu bölgesine baskı yapabilen dar giysilerden kaçının.

 

Mide Reflüsünün Tanısı:

– 24 saatlik ambulatuvar pH izlemi: Bu yöntemde uzman kişi, hastanın yemek borusuna burun yoluyla küçük bir tüp yerleştirir. Bu tüp vücutta 24 saat kalır.

– Baryumlu radyografi: Doktor, üst gastrointestinal sistemden bir görüntü elde etmek için x-ışınları kullanır. Ancak, bu işlem öncesinde baryum adı verilen bir solüsyon içmelisiniz.

– Üst Endoskopi: Küçük bir kamera taşıyan bir tüp mide  borusuna yerleştirilir.

– Mide pH monitörizasyonu: Uzman kişi, mideye yerleştirilen bir monitörle yemek borusuna giren asidin miktarını izler.

– Manometri: Doktor, burun yoluyla yemek borusuna bir tüp yerleştirir .

 

 

Son söz:

Belirtiler ortaya çıktığında derhal bir doktora başvurmanız önerilir. Erken teşhis ve müdahale sizin tedavi sürecinize büyük ölçüde yardımcı olabilir. Bu rahatsızlığı tedavi etmezseniz, ciddi hastalıklara neden olabilir. Ayrıca keyfi tedavi uygulamaktan kaçının; çünkü bu belirtileri kötüleştirebilir. Mide reflüsü yaşadınız mı? Nasıl tedavi edildiğini yazarak deneyimlerinizi paylaşmanızı ve okuyucuların bundan faydalanmasını sağlarsanız çok mutluluk duyarız.