Otoskleroz

Otosklerozun Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Otoskleroz, kulakta işitme kaybına yol açan bir bozukluktur. Basit bir şekilde açıklamak gerekirse, kulak dış kulak, orta kulak ve iç kulak olarak adlandırılan üç kısımdan oluşur. Bu kısımların her biri de farklı bileşenlere sahiptir. Bu bozukluk, orta kulaktaki küçük bir kemik olan üzengi kemiğini etkiler. Bu hastalığa sahip olabilirsiniz ve birçok sorunuz olabilir. Bu yüzden otosklerozun nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini incelemeye karar verdik, böylece olası sorularınıza yanıt verebiliriz. Bizimle kalın.

Makale İçeriği:

  1. Neden otoskleroz oluruz?
  2. Otoskleroz hangi belirtilerle ortaya çıkar?
  3. Otoskleroz tedavi yöntemleri

   – İlaç Tedavisi

   – Cerrahi

   – İşitme Cihazı

   – Koklear İmplant

   – Otosklerozun ilerleyişi

  1. Son Söz

Neden Otoskleroz Oluruz?

Ne yazık ki uzmanlar hala otosklerozun kesin ve belirli bir nedenini bulamamışlardır, ancak bazı faktörlerin bu bozukluğun oluşumunda rol oynayabileceğini düşünüyorlar. Bu faktörler şunlardır:

– Aile Geçmişi: Aile bireylerinizden biri (anne, baba, kardeş veya büyükanne ve büyükbaba gibi) bu rahatsızlığa sahipse, sizin de bu rahatsızlığa yakalanma olasılığınız yüksektir.

– Irk: İstatistiklere göre beyaz ırktan insanlar diğerlerine göre bu rahatsızlığa daha fazla maruz kalırlar.

– Cinsiyet: Hem erkekler hem de kadınlar bu bozukluğa yakalanabilse de, kadınlarda daha yaygındır. Ayrıca hamilelik de bu soruna yol açabilir.

– Yaş: Genellikle 10 ile 45 yaş arasındaki bireyler bu hastalığı deneyimlerler. Çoğu durumda belirtiler 30 yaşında en üst seviyeye ulaşır.

– Hastalıklar: Bazen bu bozukluk bazı hastalıkların komplikasyonu olarak ortaya çıkar. Örneğin kızamık ve bağışıklık sistemiyle ilgili bozukluklar gibi.

Otoskleroz Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?

– Otosklerozun en belirgin belirtisi işitme kaybıdır. Genellikle bu bireyler düşük ve yavaş sesleri duymazlar. Bu sorun zamanla artar. Çoğu durumda her iki kulakta da işitme kaybı olur. İstatistiklere göre hastaların yaklaşık %10 ila %15’i sadece bir kulakta işitme kaybı yaşar.

– Başka bir belirti baş dönmesidir. Genellikle hastalar dengelerini iyi koruyamazlar.

– Genellikle hastalar kulaklarında anormal sesler duyarlar. Örneğin, bu sesleri vızıldama, çınlama, uğultu ve hışırtı olarak tanımlarlar.

– Bazı bireyler bu bozukluğa yakalandıklarında kendi seslerini çok yüksek duyarlar. Bu nedenle genellikle çok sakin ve kısık sesle konuşurlar.

Otoskleroz Tedavi Yöntemleri

Doktor, hastanın durumuna bağlı olarak aşağıdaki tedavi yöntemlerini kullanır:

– İlaç Tedavisi: Bu bozukluk için reçete edilen ilaçlardan biri sodyum floriddir. Bu ilaç hastalığı tamamen tedavi edemese de otosklerozun yavaş ilerlemesini sağlar.

– Cerrahi: Stapedektomi, doktorun sağlıksız üzengi kemiğini kulaktan çıkardığı bir tür cerrahidir. Daha sonra kulağa üzengi kemiği şeklinde bir protez yerleştirir. Genellikle bu yöntemle birey tamamen anestezi ile uyutulur buna genel anestezi adı verilir. Bazen bu işlem mikroskop kullanılarak bazen de kulağın arkasından bir kesik açılarak yapılır.

  Çoğu durumda bu ameliyat başarılı olur ve bireyler kesin olarak tedavi edilir. Nadir ve sınırlı durumlarda bireyin işitme kaybı artabilir. Ameliyatın sonucunun belli olması için bireyin iki hafta beklemesi gerekir.

  Her iki kulağı da etkilenmişse, cerrah önce bir kulağı ameliyat eder ve aynı anda her iki kulağı ameliyat etmek mümkün değildir. Diğer kulağı ameliyat ettirmek için ilk ameliyattan 6 ay beklemek gereklidir.

– İşitme Cihazı: Doktor bu yöntemi, hastanın herhangi bir nedenle ameliyat olamaması durumunda önerir. İşitme cihazı kullanmak işitmeyi tamamen geri getirmese de işitme üzerinde büyük bir iyileştirici etkisi olur. Ancak işitme cihazı kullanarak hastalığın ilerlemesinin durmayacağını bilmelisiniz.

– Koklear İmplant: Bu yöntem, işitme cihazının etkisiz olduğu durumlarda uygulanır. İşitme kaybı orta veya şiddetli seviyede olduğunda koklear implant yerleştirilir. Koklear implant, kişilerin sesleri daha iyi duymasına yardımcı olan bir elektronik cihazdır.

  Bu ameliyatı yapmak için birey tamamen anestezi ile uyutulur. Ancak ameliyat bittikten sonra hastanın hastanede kalmasına gerek yoktur ve eve gidebilir.

  Genellikle bu cihaz 5 ila 10 yıl arasında çalışabilir.

Otosklerozun İlerleyişi

Her bireyde otosklerozun ilerleyişi farklı olsa da genellikle bu bozukluk yavaş ilerler. Bireyler yıllar sonra şiddetli belirtiler yaşar. Sınırlı vakalarda hastalığın hızlı ilerlediği bildirilmiştir. Bu bozukluk bir kulaktan başlayabilir ve diğer kulağa yayılabilir. Maalesef bu bozukluğun oluşmasını önlemenin bir yolu yoktur.

Son Söz

Otoskleroz belirtileri gösterdiğinizde en kısa sürede bir doktora gitmeniz önerilir. Erken tanı ve müdahale, tedavi sürecine büyük katkı sağlar. Bu rahatsızlığı yaşadınız mı? Tedavi için ne yaptınız? Deneyimlerinizi yorum kısmında paylaşarak diğer hastaların faydalanmasını sağlayabilirsiniz.