Prostat kanseri

Prostat kanseri araştırması:

 

Prostat kanseri, erkeklerle ilişkili bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalandığınızda kesinlikle aklınızda birçok soru oluşacaktır. Bu yazıda, olası sorularınıza cevap vermeye çalışacağız. Hastalık hakkında bilgi sahibi olmak endişenizi ve stresinizi azaltabilir. Ayrıca, bu duruma yakalanma endişeniz varsa, bu makalede bu hastalığın önleme yöntemlerini de anlatacağız. Prostat kanseri hakkında, belirtiler, nedenler ve bu hastalığı önleme yöntemleri için bu bilimsel makaleyi kaçırmamanızı öneririz.

 

Bu makalede okuyacağınız konular:

  1. Prostat kanseri nedir?
  2. Prostat kanserine yakalanma riski kimlerde var?
  3. Prostat kanseri belirtileri
  • İdrar problemleri
  • Cinsel problemler
  • Ağrı ve rahatsızlık
  • Zayıflama
  1. Tedavi yöntemleri
  2. Prostat kanserini önlemek için neler yapabiliriz?
  3. Son söz

 

Prostat kanseri nedir? Muhtemelen aklınıza gelen ilk soru, prostat kanserinin tam olarak ne olduğudur? Bu soruya cevap verebilmek için öncelikle prostat ve ardından kanser hastalığı hakkında bilgi sahibi olmamız gerekmektedir. Prostat, ceviz şeklinde bir görünüme sahiptir ve üreme organlarından biridir. Bu bez spermleri besler ve taşır. Prostat ayrıca meni sıvısının pH’ını düzenler ve bu sayede spermlerin güçlenmesine yardımcı olur. Aslında bu, spermlerin vajinada zarar görmemesi anlamına gelir. Vücudumuzdaki hücrelerin üretimi için doğal bir döngü vardır. Bu döngü dengeden çıktığında, vücut ihtiyacından fazla hücre üretir. Sonuç olarak, tümörler oluşur. Bazı tümörler kanserli değildir ve iyi huyludur, yani, bu tür tümörler diğer vücut bölgelerine saldırmazlar. Bazı tümörler ise kanserlidir ve kötü huyludur, yani vücudun çeşitli organlarını etkileyebilirler. Bu açıklamalardan anladık ki, prostat hücreleri görevlerini doğru bir şekilde yerine getirmediğinde, prostat kanseri ortaya çıkar.

 

Prostat kanserine yakalanma riski kimlerde var?

  • Var olan araştırmalara göre, 50 yaşın üzerinde olan erkekler prostat kanserine yakalanabilirler. Ayrıca, bu rahatsızlık riski 65 yaşından sonra artar.
  • Irk ve etnik kökenin bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında etkili olduğunu bilmek sizin için ilginç olabilir. Araştırmalara göre, bu hastalığa yakalanma riski siyahilerde, beyazlara göre daha fazladır.
  • Aile öyküsü ve genetik de bu rahatsızlığa yakalanma konusunda önemli bir rol oynar. Örneğin, eğer babanız veya kardeşiniz bu rahatsızlığa yakalanmışsa, sizin de bu rahatsızlıkla karşılaşma olasılığınız yüksektir. Ayrıca, ailede meme kanseri ve yumurtalık kanserine yakalanma geçmişi varsa, yine prostat kanseri riskiniz artar.
  • Nadir durumlarda, genetik değişikliklerin prostat kanserine yakalanmaya neden olduğu görülebilir.
  • Ayrıca, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, obezite, uyuşturucu kullanımı, kimyasallara maruz kalma, vasektomi ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da prostat kanserine yol açabilir.

 

Prostat kanseri belirtileri:

Aşağıdaki belirtiler ortaya çıktığında bir uzmana danışmanız önerilir:

İdrar problemleri:

Prostatın mesanenin altında bulunması nedeniyle, bu bezde bir sorun olduğunda idrarla ilgili bozukluklar ortaya çıkar. Bu bozukluklar arasında özellikle gece idrara çıkma ihtiyacının artması, idrarda kanama ve zayıf idrar akışı bulunur.

Cinsel problemler: Prostat kanserine yakalanan kişiler cinsel işlev bozukluğu yaşarlar. Aslında bu kişiler ereksiyon olamazlar ve bunu koruyamazlar. Ayrıca, bazı kişiler boşalmadan sonra kendi menilerinde kan görebilirler. Bunların yanı sıra, bu hastalar ağrılı boşalmayı deneyimleyebilirler.

Ağrı ve rahatsızlık: Bu rahatsızlıkta bir diğer belirti de bacaklarda güçsüzlük ve uyuşmadır. Bazı durumlarda bu kişiler kemik ağrısı yaşayabilirler. Ayrıca, bu kişiler pelvis, kalçalar ve sırtın alt kısmında rahatsızlıklar ve ağrılar yaşayabilirler.

Zayıflama: Bu durumun diğer belirtileri arasında kilo kaybı ve iştahsızlık bulunur.

 

Tedavi yöntemleri: Bu rahatsızlığın tedavisi hastanın durumuna bağlı olarak doktor tarafından aşağıdaki tedavi yöntemlerinden birinin uygulanmasını gerektirebilir.

 

 

Cerrahi: Radikal prostatektomi (açık), robotik veya laparoskopik prostatektomi ve bilateral orşiektomi gibi farklı türlerde cerrahi operasyonlar yapılabilir.

Radyasyon tedavisi: Bu tedavi yöntemi, dış ışın radyasyonu, brakiterapi veya iç radyasyon tedavisi, IMRT ile radyasyon tedavisi ve proton tedavisi içerebilir.

Sistemik tedaviler: Bu tedavi yöntemleri, testosteron tedavisi ve androjen eksen inhibitörleri, kemoterapi, immünoterapi, kemik düzelten ilaçlar ve hedefli tedaviler gibi işlemleri içerir.

 

Prostat kanserini önlemek için neler yapabiliriz?

  • Prostat taramalarını düzenli olarak yaptırın.
  • Doktor kontrolünde kilonuzu yönetin.
  • Sporu yaşam tarzınıza dahil edin. Haftada 150 dakika veya günlük 20 dakika egzersiz yapmanız önerilir. Bu egzersizlerin ortalama zorluk ve yoğunlukta olmasına dikkat edin.
  • Sağlıklı bir diyet uygulayın. Örneğin, meyve, sebze ve tam tahıllı gıdalar tüketmeye çalışın. Ayrıca, aşırı miktarda kırmızı et tüketiminden kaçının ve işlenmiş gıdalar tüketmeyi bırakın.
  • Sigara içiyorsanız bırakın.

 

Son söz:

Prostat kanseri belirtileri ortaya çıktığında bir doktora hemen başvurmanız gerektiğini unutmayın. Var olan araştırmalara göre, erken harekete geçmek ve doğru teşhisi koymak şansınızı önemli ölçüde artırabilir. Daha önce bu rahatsızlığa yakalandınız mı? Veya çevrenizde bu rahatsızlığa yakalanan birini tanıyor musunuz? Tedavi için ne gibi yöntemler önerirsiniz? Olumlu deneyimlerinizi bizimle paylaşmanız, bireylerin moral bulmasına ve tedavi sürecini daha fazla motivasyonla geçirmelerine yardımcı olur.