Sindirim sistemi hastalıklarının incelenmesi:
Sindirim sistemimiz birkaç organdan oluşmaktadır. Her biri farklı bir işlevi yerine getirir. Bu sistemdeki herhangi bir organ kendi işlevinde sorun yaşayabilir ve sonunda sindirim sistemi hastalıklarına yol açabilir. Bazı durumlar düşük riskli olabilirken, bazıları sağlığınızı tehdit edebilir. Belirtileri birbirine benzediği için bu bozukluklar hakkında bilgi sahibi olmak faydalı olabilir. Bu nedenle sindirim sistemi hastalıklarını incelemeye karar verdik. Bize katılın.
Makale İçeriği:
- Kabızlık
- İrritabl bağırsak sendromu
- Mide reflüsü
- Anal fissür
- Çölyak
- Mide kanseri
- Makat Apsesi
- Son söz
Kabızlık:
Kabızlık sindirim sistemi hastalıklarından biridir ve hayatınızda birkaç kez deneyimlemiş olabilirsiniz. Bu durum dışkılamanızı zorlaştırabilir. Haftada üç kezden az dışkılama yapıyorsanız, kabızlık sorunu yaşıyor olabilirsiniz demektir. genelde bu durum tehlikeli olarak kabul edilmez. Ancak, fissür veya hemoroid problemleri gibi sorunlara neden olabilir. Bu durum genellikle lif eksikliğinden kaynaklanır. Bu sorunu tedavi etmek için aşağıdaki adımları izlemek önerilir.
- Lif açısından zengin gıdalar tüketin.
- Gün boyunca daha fazla su için.
- Egzersizi günlük rutininize dahil edin.
İrritabl Bağırsak Sendromu :
İrritabl bağırsak sendromu aynı zamanda Huzursuz bağırsak olarak da bilinir. Bu durum karın ağrısı, Karın krampları,gaz, kabızlık veya ishal gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu sorunu hafifletmek için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.
- Aşırı kafein tüketiminden kaçının.
- Lif açısından zengin gıdaları tüketin.
- Stresinizi azaltın.
- Gün boyunca yeterince su için.
- Doktorunuzun size reçete ettiği ilaçları düzenli olarak kullanın.
- Yeterince uyuyun.
Mide Reflüsü :
Mide reflüsü yaygın bir sindirim sistemi hastalığıdır. Aslında, bu sorun mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıyla ortaya çıkar. Bu rahatsızlıkla ilişkilendirilen en yaygın belirtiler arasında göğüs yanması, sürekli geğirme, karın ağrısı, ses kısıklığı, ekşi tadın ağızda hissedilmesi ve daha fazlası yer alır. Bu bozukluğun semptomlarını iyileştirmek için aşağıdaki adımları izleyin.
- Aşırı yemek yemeyin.
- Dar kıyafetler giymeyin.
- Lif açısından zengin gıdalar tüketin.
- Yatmadan önce yemek yemeyin.
- Eğer obezseniz, kilonuzu azaltın.
Makat fissür :
Makat çevresi, ince bir tabakaya sahiptir. Zaman zaman kabızlık, kronik ishal, Crohn hastalığı, bağırsak kanseri, doğum veya anal ilişki gibi faktörlerden dolayı bu tabaka yırtılabilir. Bu durum şiddetli ağrı, kanama, yanma, kaşıntı, kötü kokulu akıntılar, dışkılama sırasında ağrı hissi ve daha fazlasına neden olabilir. Bu bozukluğun en iyi tedavisi ilaç kullanımıdır. Ancak, lif açısından zengin gıdalar tüketmeye çalışın. Ayrıca, sıcak su dolu bir küvette oturmak semptomları hafifletebilir. Bazı durumlarda, doktor bu sorunu çözmek için cerrahiye başvurabilir.
Çölyak:
Diğer sindirim sistemi hastalıklarından biri de çölyak hastalığıdır. Bu rahatsızlık, vücudun glutenle uyumsuzluğundan kaynaklanır. Bu madde, arpa ve buğday gibi gıdalarda bulunur. Bunları yediğinizde, bağışıklık sistemi bağırsak hücrelerine zarar verir. Sonuç olarak, bağırsaklar artık yiyeceklerde bulunan faydalı besin maddelerini ememez. Bu besin maddeleri arasında vitaminler, proteinler, karbonhidratlar ve yağlar bulunur. Bu rahatsızlık genellikle şu belirtilerle ortaya çıkar:
Çocuklarda belirtiler:
- İshal ve kusma
- Bulantı
- Karın şişliği
- Kötü kokulu ve sık dışkılama
- Anemi • Kiloda azalma
- Huzursuzluk
- Hiperaktivite
- Konsantrasyon bozukluğu
- Öğrenme güçlüğü
- Nöbet
- Boy kısalması
- Diş minesinin zayıflaması
Yetişkinlerde belirtiler:
- Şişkinlik ve gaz
- Kilo kaybı
- İshal ve karın ağrısı
- Aşırı yorgunluk
- Kabızlık
- Bulantı ve kusma
- El ve ayaklarda uyuşma
- Dengesizlik
- Bilişsel sorunlar
- Kemiklerde yumuşama veya zayıflama(Osteoporoz)
- Kemik yoğunluğunun azalması
- Anemi
- Cilt kaşıntısı
- Ağızda yaralar
- Cilt üzerinde Kabarcık
- Eklem ağrısı
- Baş ağrısı
Mide Kanseri:
Bu sorun, midede anormal hücre büyümesi nedeniyle ortaya çıkar. Sonuç olarak, bu hücreler kanserli (kötü huylu) veya kanserli olmayan (iyi huylu) tümörler oluşturur. Bu rahatsızlığın belirtileri arasında şunlar bulunur:
hazımsızlık, göğüs yanması, hafif bulantı, iştahsızlık, şişkinlik ve gaz, karın ağrısı, mide şişkinliği, kabızlık, ishal, cilt ve gözlerde sarılık, kanlı kusma, anemi ve …
Bu rahatsızlık şu nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir:
- Obezite
- Sigara içmek
- Mide reflüsü
- Tuz ve yağ tüketimi
- Taze meyve ve sebzelerin tüketilmemesi
- Genetik ve aile öyküsü
- Gastrit
- Helikobakter pilori enfeksiyonu
- Kömür ve metal gibi tehlikeli maddelere maruz kalma
Makat Apsesi:
Bu rahatsızlık, makat çevresinde sivilce benzeri şişliklerin oluştuğu zaman meydana gelir. Bu sivilcelerin içinde irin ve enfeksiyon vardır. Bu problem kabızlık, ağrı, irin akıntısı, şişlik ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterir. Bazı durumlarda, kişi ateş ve titreme yaşayabilir. Bu sorunun tedavisi için doktor ilaç veya cerrahi müdahale önerebilir.
Son Söz:
sindirim sistemi hastalıklarının belirtileri birbirine benzediği için, bunların ortaya çıkması durumunda endişelenmeyin ve stres yapmayın. Ancak, mümkün olan en kısa sürede bir uzmana görünmeniz önerilir. Ayrıca, kendi keyfi tedavi uygulamaktan kaçının; çünkü bazen bu, semptomlarınızı şiddetlendirebilir. Bu tür hastalıklara maruz kaldınız mı? Onları tedavi etmek için hangi yöntemleri kullandınız? Deneyimlerinizi bizimle paylaşmanızdan memnuniyet duyarız.