Şizofreni

Şizofreni Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi:

Şizofreni, en zorlu ruhsal hastalıklardan biri olarak kabul edilir. Neyse ki, bu rahatsızlık nadirdir ve dünyada sadece az sayıda insan etkilenir. Bu bozukluk, kişinin gerçeklik ile hayal arasındaki ayrımı yapamamasına neden olur. Malesef, bu rahatsızlığın kesin bir tedavisi yoktur, ancak semptomları kontrol altına almak mümkündür. Şizofreni belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu yazının sonuna kadar bizimle kalmanızı öneriyoruz. Bu rahatsızlık hakkındaki olası sorularınıza cevap verebilmeyi umuyoruz.

Makale içeriği:

  1. Şizofreninin Belirtileri Nelerdir?
  • Pozitif Belirtiler
  • Negatif Belirtiler
  1. Şizofreniye Ne Tür Kişiler Daha Yatkındır?
  2. Doktor Şizofreniyi Nasıl Tedavi Eder?
  3. Şizofreni İçin Bitkisel İlaçlar
  • Papatya
  • Meyan kökü Tozu
  1. Son Söz

Şizofreninin Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak, şizofreni pozitif ve negatif belirtiler olmak üzere iki türde belirtilere sahiptir. Pozitif belirtiler, kişinin gerçek dışı şeyleri gerçek olarak algılamasına neden olur. Negatif belirtiler ise kişinin günlük yaşam aktivitelerini yerine getirememesiyle ilgilidir. Bu rahatsızlığın belirtileri aşağıdaki durumları içerebilir.

Pozitif Belirtiler

  • Sanrı: Duyusal algılama bozukluğu yaşanır yani kişi duyma, görme, koklama, tatma veya dokunma hislerinde bir bozulma yaşar. Aslında, hasta gerçek dünyada hissedemeyeceği şeyleri hisseder. Örneğin, hasta gerçek dışı sesler duyar.
  • sayıklama(hezeyan): Kişi, mantıksız inançlar ve düşünceler geliştirdiğinde sayıklamaya başlar. Örneğin, kişi kendisini başka birinin onun zihnini kontrol ettiğine veya tanıdıklarının ona zarar vermek istediğine inanabilir.
  • Konuşma Bozukluğu: Kişi, kafasında karmaşık düşüncelere sahip olduğundan dolayı net bir şekilde konuşamaz.
  • Anormal hareketler: Bir başka belirti de anormal hareketler yapmaktır. Örneğin kişi sebepsiz yere kendi etrafında dönebilir.

Negatif Belirtiler

  • Duygusuzluk veya Duygusal İzolasyon
  • Enerji Eksikliği
  • Az Konuşma
  • İlgisizlik
  • Yaşamdan Zevk Alamama
  • Hijyen Kurallarına Uymama

Şizofreniye Ne Tür Kişiler Daha Yatkındır?

Bilim insanları hala şizofreninin kesin nedenlerini belirleyemediler. Ancak, aşağıdaki faktörlerin bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olabileceğini düşünüyorlar.

  • Çevresel Faktörler: Kış aylarında doğan insanlar diğerlerine göre bu rahatsızlığa daha fazla yatkındır.
  • Hastalıklar: Enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar ve stres gibi hastalıklar bu rahatsızlığı tetikleyebilir.
  • Doğumla İlgili Koşullar: Bebeğin doğmadan önceki gelişimi onun sağlığı için çok önemlidir. Örneğin, bir kadın gebelik sırasında diyabete, kötü beslenmeye, D vitamini eksikliğine veya preeklampsiye sahipse, çocuğunun gelecekte şizofreniye yakalanma olasılığı vardır. Ayrıca, acil bir sezaryenle doğan kişilerin bu ruhsal rahatsızlığa yakalanma riski altında olduğu düşünülmektedir.
  • Uyuşturucu Kullanımı: Bilim adamları, uyuşturucuların eğlence amaçlı kullanımının bu komplikasyonun ortaya çıkmasında önemli bir rol oynadığına inanıyor. Özellikle ergenlik döneminde esrar kullanımı bu soruna yol açabilmektedir.

Doktor Şizofreniyi Nasıl Tedavi Eder?

Doktor, şizofreni belirtilerini kontrol altına almak için aşağıdaki yöntemleri kullanabilir.

  • İlaç Tedavisi: Uzman bir doktor, hastaya antipsikotik ilaçlar reçete edebilir.
  • Psikoterapi: Doktor, hastayla konuşarak ona hastalığıyla başa çıkma yöntemlerini öğretebilir.
  • Elektrokonvülsif Terapi: Uzman kişi, hastaya elektrik şoku uygulayarak hastalık belirtilerini azaltabilir.

Bitkisel İlaçlar Şizofreni İçin

Bitkisel ilaçlar, kimyasal ilaçlara göre daha az yan etkiye sahip oldukları için halk arasında çok popülerdir. Ayrıca, uygun fiyatları ile geniş kitlelere hitap ederler.

Papatya

Papatya, kişinin ruh halini iyileştirmede büyük yardımcı olabilir. Bu bitkiden faydalanmak için bir papatya çayı yapın. Bu çayı hazırlamak için bir çay kaşığı kurutulmuş papatya ve bir fincan suya ihtiyacınız olacak. Önce papatyaları bir çaydanlıkta kaynatın. Sonra çaydanlığı ateşten alın. Çayınızın demlenmesi için 10 dakika bekleyin. süzün ve hastaya içmesini söyleyin. Bu yöntemin etkili olması için hasta günde iki kez sıcak olarak içmelidir.

Unutmayın ki, bu bitki kan inceltici ilaçlarla etkileşime girebilir.

Meyan Kökü Tozu

Şizofreni hastalarının yaşadığı problemlerden biri bilişsel bozukluklardır. Aslında öğrenme, ezberleme ve hafıza konularında sorunlar yaşarlar. Neyse ki, Meyan kökü tozu bu problemleri iyileştirebilir. Semptomları azaltmak için hastanın bu bitkinin çayını içmesi tavsiye edilir.

Bir tencereye iki su bardağı su koyun. Ardından iki yemek kaşığı meyan kökü tozunu ekleyin. İyi karıştırın ve tencereyi ocağa koyun. Suyun yarısına kadar kaynayana kadar ocakta tutun. Sonra bu içeceği süzün ve soğumasını bekleyin. Hasta, her sabah aç karnına içmeli ve bir saat sonra kahvaltı yapmalıdır.

Hamile olan veya kalp hastalığı olan kişiler bu bitkiyi kullanmamalıdır.

Son Söz

Maalesef, şizofreniye sahip bir kişi genellikle kendi hastalığının farkında değildir. Bu nedenle, çevresindekilerin onu derhal bir uzmana götürmeleri önerilir. Erken tanı ve müdahale, hastanın tedavi sürecine önemli ölçüde yardımcı olabilir. Ayrıca, kişinin bitkisel ilaçları da bir uzman gözetiminde kullanması gerekir. Sizin veya tanıdıklarınızın bu hastalığa yakalanma deneyimleri var mı? Semptomları iyileştirmek için hangi yöntemlerin kullanılabileceğini düşünüyorsunuz? Deneyimlerinizi bizimle yorumlarda paylaşmanızdan memnuniyet duyarız.