Tip 1 diyabet hakkında bilmeniz gereken herşey!
Eğer Tip 1 diyabetle mücadele ediyorsanız, kaygı ve endişe içinde olabilirsiniz, . Bu hastalığın kesin bir tedavisi olmasa da kontrol altına alınması mümkündür. Bu yazı, kafanızdaki soruları cevaplamak ve tedavi sürecinize yardımcı olmak için hazırlandı. Diyabet tip 1 hastalığı, belirtileri ve tedavi yöntemleriyle tanışmak için yazımızı kaçırmamanızı öneririz.
Makale içeriği:
- Tip 1 Diyabet vucutta Nasıl Oluşur?
- Tip 1 Diyabet Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?
- Neden Tip 1 Diyabet hastalığına yakalndım?
- Tip 1 Diyabetin Yan Etkileri
- Tip 1 Diyabetin Tanısı:
- Kan Şekeri Testi
- Antikor Testi
- A1c Testi
- Diğer Testler
- Tip 1 Diyabet Belirtilerinin Kontrol yöntemleri
- Geleneksel Tıpla Tip 1 Diyabet Tedavisi
- Son Söz
Tip 1 Diyabet vucutta Nasıl Oluşur?
Muhtemelen kafanızda oluşan ilk soru beden de bu hastalığın nasıl Basitçe cevaplamak gerekirse, kanınızdaki glikoz (şeker) miktarı, vücudunuzun ihtiyacından fazla olduğunda diyabete yakalanırsınız. Vücudumuz ihtiyaç duyduğu enerjiyi yediğimiz yiyecekler sayesinde elde eder. Şekerler temel bileşenlerden biridir. Yemek yedikten sonra şeker, sindirim sisteminden sonra kan dolaşımına girer ve pankreas tarafından üretilen insülin, şekeri vücut hücrelerine dağıtır. İnsülin, pankreas tarafından üretilen bir hormondur. Bazen bağışıklık sistemi, pankreasa saldırır ve işlevini bozar. Bu durumda kan, glikozu hücrelere iletemez ve sonuç olarak onu içinde tutar. Bu, Tip 1 diyabetin ortaya çıkmasına neden olur. Her yaş gurubundan insaların bu hastalığa yakanması mümkündür.
Tip 1 Diyabet Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?
- Sık idrara çıkma
- Gece uykusunda idrara çıkma hissi
- Özellikle gece uykusunda idrar kontrol edilememesi
- Aşırı susama hissi
- Artan iştah
- Yorgunluk ve halsizlik hissi
- bulanık görme
- Nedensiz kilo kaybı
- Yaraların uzun süre iyileşmemesi
Neden Tip 1 Diyabet hastalığına yakalndım?
Tip 1 diyabetle hastalandığınızda kendinize “Neden bu hastalığa yakalandım?” diye sorabilirsiniz. Ne yazık ki, bilim adamları henüz bu hastalığın kesin nedenini bulmuş değiller. Ancak, düşük doğum kilosu, sağlıksız beslenme, viral enfeksiyonlara yakalanma ve bazı durumlarda aile öyküsü gibi durumlar bu hastalığa yakalanmanıza yol açabilir .
Tip 1 Diyabetin Yan Etkileri:
Tip 1 diyabete yakalanan insanlar aşağıdaki hastalıkları deneyimlemesi olasılıdır • Kalp hastalıkları
- Felç
- Göz hastalıkları: katarakt, glokom, diyabetik retinopati
- Kronik böbrek hastalığı
- Nöropati
- Periferik arter hastalığı
- Hipoglisemi
- Ayaklarda ülser, enfeksiyon ve nekroz gibi sorunların ortaya çıkması
- Ketoasidoz gelişimi: derin ve hızlı nefes alma, baş ağrısı, bulantı, mide ağrısı, baş dönmesi ve bilinç kaybı gibi belirtiler görülebilir .
Tip 1 Diyabetin Tanısı:
Bu hastalığın teşhis edilmesi için doktor genellikle aşağıdaki test sonuçlarına bakar.
- Kan Şekeri Testi: i Bu testi için aç karnına gitmeniz gerekebilir. Bu durum doktorunuzun inisiyatifine bağlıdır. Bu testte kanınızdaki glukoz seviyesi incelenir. kanınızdaki glukoz miktarının yüksek olması, Tip 1 diyabete yakalandığınızı gösterebilir.
- Antikor Testi: Bu test, Tip 1 ve Tip 2 diyabet arasındaki farkı anlamak için yardımcı olabilir. Bu testte doktor, vücutta bulunan ve zararlı bir protein olan otoantikorların varlığını kontrol eder. Bu proteinler vucutta varsa, kişi Tip 1 diyabet hastalığına yakanmıştır.
- A1c Testi : Kan şekeri testi sonucunda kişi diyabetli ise, doktor genellikle kişinin son üç aydaki kan şekeri ortalamasını kontrol etmek için A1c testini de reçete eder.
- Diğer Testler : Doktor, hastanın genel sağlığını ve ketoasidoz gibi bir hastalığın ortaya çıkma olasılığını değerlendirmek için başka testler de isteyebilir. Bu testler temel metabolik panel, idrar analizi ve arteriyel kan gazı (ABG) analizi olabilir.
Tip 1 Diyabet Belirtilerinin Kontrol yöntemleri:
Doktorlar tip1 diyabetini control altına almak için insülin reçete edeceklerdir Doktorunuzun önerisine göre enjeksiyon, inhalasyon ve pompa gibi çeşitli yöntemleri kullanabilirsiniz. Ayrıca doktor, insülinle birlikte pramlintide ilacı ve metformin ilacını da kullanmanızı tavsiye edebilir. Bazı durumlarda, pankreas nakli tedavinin etkilerini artırabilir. Ilaç kullanımının yanı sıra yaşam tarzınızı da değiştirmeniz gerekir. Örneğin, egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve kilonuzu kontrol altında tutmak önemlidir.
Geleneksel Tıpla Tip 1 Diyabet Tedavisi: Geleneksel tıp şeker hastalığını control altına almak için bazı yöntemler öneriyor Lakin bu yöntemleri kullanmak için mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir Geleneksel tıppın diyabet için faydalı gördüğü yiyecekler :
- Elma
- Guava
- Blackberry
- Kiraz
- Çilek
- Avokado
- Greyfurt
- Kivi
- Portakal
- Armut
- Papatya çayı, bamyadan toz, kırlangıç otu, tarçın, hindiba, yeşil ceviz ve böğürtlen
Son olarak bilmelisiniz ki tip1 diyabet hastalığı bir kronik ve ömür boyu süren bir durumdur. Belirtilrin görmülmesi taktirde hemen doktora görünmeli ve onun gözetimi altına geçmelisiniz. İlaçların keyfi kullanımı ve doktora gitmekte gecikmek, hastalığın tedavisine yardımcı olmadığı gibi komplikasyonları ağırlaştırabilir. Neyse ki, bu hastalığın kontrol altına alınmasıyla ciddi komplikasyonların ortaya çıkmasını önleyebilirsiniz. Lütfen sizde bu hastalıkla ilgii faydalı tecrübelerinizi bizimle paylaşın.