Tip 2 Diyabet

 

Tip 2 Diyabet (Şeker Hastalığı) İncelemesi

Eğer Tip 2 diyabetle mücadele ediyorsanız, kaygı ve endişe içinde olabilirsiniz, ancak bu hastalığı kontrol altına almanız mümkündür. Bu yazı, kafanızdaki soruları cevaplamak ve tedavi sürecinize yardımcı olmak için hazırlandı. Diyabet tip 2 hastalığı, belirtileri ve tedavi yöntemleriyle tanışmak için yazımızı kaçırmamanızı öneririz.

 

Tip 2 Diyabet Nedir?

Vücudumuz ihtiyaç duyduğu enerjiyi yediğimiz yiyecekler sayesinde elde eder. Şekerler temel bileşenlerden biridir. Yemek yedikten sonra şeker, sindirim sisteminden sonra kan dolaşımına girer ve pankreas tarafından üretilen insülin, şekeri vücut hücrelerine dağıtır. Eğer pankreasta bir sorun oluşursa, şeker kanda kalır, birikir ve sonuç olarak kişi şeker hastalığına yakalanır. Bu hastalık iki türe ayrılır: Tip 1 ve Tip 2. Tip 2

diyabetin erken evrelerinde vücut insülin üretmeye devam eder, ancak bu hormonu kullanamaz. Zamanla hastalık belirtileri artar ve artık pankreas insülin üretemeyecek hale gelir. Yapılan araştırmalara göre Tip 2 diyabet halk arasında daha yaygındır ve insanların 45 yaşından sonra bu hastalığa yakalanma olasılığı artar. Ancak 45 yaş altındaki kişilerde ve hatta çocuklarda da yakalanma ihtimali vardır.

Maalesef uzmanlar, bu hastalığın kesin tedavisini hala bulamadı, ancak hastalığı kontrol etmenin yolları vardır.

 

Tip 2 Diyabet Hastalığına Yakalanma Nedenleri:

Genetik faktörler: Araştırmalara göre, birinci dereceden akrabalarınızda bu hastalık varsa, sizin de bu hastalığa yakalanma olasılığınız 5 ila 10 arasındadır. Ayrıca, aile üyelerinizde obezite, yüksek kolesterol, trigliserid, tansiyon gibi sorunlar varsa, Tip 2 diyabet hastası olmanız da muhtemeldir.

İspanyollar, Afrikalılar ve Asyalıların bu hastalığa daha yatkın olduğu bilgisi de ilginizi   çekebilir.

Sağlıksız yaşam tarzı: Egzersiz yapmamak, obezite, sigara içmek, düşük lifli, yüksek yağlı gıdalar ve şeker kullanımı bu hastalığa yol açabilir

. Gebelik: Bazı durumlarda, kadınların hamilelik sırasında bu hastalığa yakalandığı görülmüştür. Genellikle doğum sonrası hastalık sona erer. Hamile kadınların şeker hastalığına yakalanma ihtimali diğer kadınlardan daha fazladır.

 

Tip 2 Diyabet Komplikasyonları:

  1. Bu hastalığa yakalananlarda kalp ve damar sorunları görülebilir. Örneğin, kalp krizi ve felç geçirme olasılıkları hayatları boyunca mevcuttur.
  2. Tip 2 diyabet, sinir hastalıkları ve böbrek hastalıklarına yol açabilir.
  3. Kişilerde aşağıdaki komplikasyonlar ortaya çıkabilir:

– Vücudun bir tarafında felç ile birlikte zayıflık

– Görme bozukluğu

– Ağız kuruluğu

– Bilinç kaybı

– Halüsinasyon görmek

– Sanrı

– Cinsel işlev bozukluğu

– Gastroparezi gibi sindirim bozuklukları

– İşitme kaybı

– Ağız, diş ve diş etleri hastalıkları

– Amputasyona yol açabilecek yaralar

– Cilt problemleri

– Katarakt

 

Tip 2 Diyabet Tedavi Yöntemleri:

Bu hastalığın tedavi sürecinde doktorlar genellikle aşağıdaki yöntemleri önermektedir

: – Kan şekerini düzenleyecek ilaç kullanmak. Bazı kişiler insülin enjekte ederek, bazıları ise ilaç kullanarak bu hastalığı kontrol eder. Diyabet tip 2 için reçete edilen ilaçlar genellikle Metformin, sülfonilüreler, meglitinidler, tiazolidindionlar, DPP-4 inhibitörleri, GLP-1 reseptör agonistleri ve SGLT2 inhibitörleridir. Doktor, hastaya her iki tedaviyi de önerebilir.

– Yaşam tarzını değiştirmek, bu hastalığı kontrol altına almak için önerilen bir tedavi yöntemidir. Bunun için hastaya düzenli egzersiz yapması, sağlıklı beslenmesi (bolca meyve ve sebze kullanması), ve sigara içmeyi bırakması tavsiye edilir.

Ayrıca kilo vermek de faydalı olabilir.

Hastalık Belirtileri:

– Çok susamak

– Çokça idrara çıkmak

– Ellerde ve kollarda karıncalanma ve uyuşma hissi

– Yorgunluk hissi

– İştah artışı

– Kilo kaybı

– Yaraların iyileşmemesi

– Mantar enfeksiyonları

– Bulanık görüş

– Bulantı

– Baş dönmesi

– Koltuk altı ve boyun bölgesinde cilt koyulaşması.

 

Son olarak, kendinizde Tip 2 diyabet belirtilerinden herhangi birini fark ederseniz, mutlaka doktora görünün. İlaçların keyfi kullanımı ve doktora gitmekte gecikmek, hastalığın tedavisine yardımcı olmadığı gibi komplikasyonları ağırlaştırabilir.

Sizde diyabet tip 2 ile savaşıyormusunuz?

Bu hastalığın komplikasyonlarını kontrol altına almak için ne yöntemler öneriyorsunuz?

Faydalı tecrübelerinizi bizimle ve bu hastalıkla savaşanlarla paylaşın.