Yüksek Trigliserid Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Muhtemelen yağların vücutta sorun yaratan zararlı maddeler olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, vücut için bazı aktivitelerin gerçekleştirilmesi için gerekli olan bir tür yararlı yağ olan trigliseridlerin varlığını bilmek ilginç olabilir. Ancak, bu yağın belirli bir miktarı kanında bulunmalıdır. Bu miktarın üzerine çıkması sağlık açısından tehdit oluşturabilir. Yüksek trigliseridin belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olarak bu hastalığın yönetimine büyük ölçüde katkıda bulunabilirsiniz. Bu durumu incelemek için makalemizi sonuna kadar takip etmenizi öneririz.
Bu makalede bulacağınız konular :
- Yüksek Trigliserid Belirtileri Nelerdir?
- Trigliserid Neden Yükselir?
- Evde Yüksek Trigliserid Tedavisi
- Kalorilere Dikkat Edin!
- Şeker Tüketimini Sınırlayın
- Karbonhidratları Göz Ardı Etmeyin
- Terleyin!
- Sağlıklı Yağlar Tüketin
- Deniz Ürünleri Tüketin
- Yüksek Trigliserid İçin Tıbbi Tedbirler
- Yüksek Trigliserid İçin Bitkisel İlaçlar
- Son Söz
Yüksek Trigliserid Belirtileri Nelerdir?
- Zihinsel Yetmezlik gibi bilişsel bozukluklar
- Depresyon
- Ateş, hızlı kalp atışı, karın ağrısı ve kusma gibi semptomların eşlik ettiği pankreatit
- Göz kapaklarında sarı veya beyaz lekelerin oluşumu
- Diz, dirsek, kalça, uyluk ve gövdede küçük yumruların oluşumu
- El avuçlarının sararması
- Dalak ve karaciğerin büyümesi
- Gözün korneası çevresinde gri, beyaz veya sarı renkli birikintiler
Trigliserid Neden Yükselir?
Bu tür yağların seviyesini artıran birçok faktör vardır. bazen belirli bir hastalık veya sağlıksız yaşam tarzı nedeniyle ortaya çıkar.
- Fazla kilo
- Sigara kullanımı
- Alkol tüketimi
- Fiziksel aktivite eksikliği
- Yüksek yağlı veya şekerli yiyeceklerin tüketimi
- Meme kanseri
- Yüksek tansiyon
- Bazı özel ilaçların kullanımı
- Genetik bozukluklar
- Tiroid ile ilgili bozukluklar
- Tip 2 diyabet
- Karaciğer veya böbrek hastalıkları
Evde Yüksek Trigliserid Tedavisi
Aşağıdaki yöntemlerle bu durumu kontrol altına almak mümkündür.
Kalorilere Dikkat Edin!
Fazla yemek yediğinizde, fazladan kalori alırsınız. Vücut bu ek kalorileri trigliseridlere dönüştürür. Bu nedenle sağlıklı bir diyetiniz olsun ve kilonuzu kontrol etmeye çalışın. Araştırmalara göre, vücut ağırlığınızın %5 ila %10’unu kaybederek, bu tür yağ seviyeleri önemli ölçüde azalabilir.
Şeker Tüketimini Sınırlayın
Hayattan zevk almanın yollarından biri tatlı yemektir. Ancak, kötü haber şu ki, Şeker çok fazla kalori almamıza neden olur, bu da trigliserid düzeylerinde artışa yol açar. Araştırmalara göre, şeker ve şeker içeren gıdaları tüketen kişilerin, kalp hastalıklarından ölme riski diğerlerine göre daha yüksektir.
Karbonhidratları Göz Ardı Etmeyin
Karmaşık karbonhidratlar ve lif içeren yiyeceklerin sağlık açısından birçok faydası vardır. Bu gıdalar arasında tam tahıllar, meyveler, sebzeler ve çeşitli fasulyeler bulunur. Bu yiyecekleri tükettiğinizde, vücut yağ ve şeker emilimini azaltır. Bu da trigliserid seviyelerinin azalmasına neden olur. Ayrıca, karbonhidratlar daha çabuk doymanızı sağlar ve sonuç olarak daha az kalori alırsınız.
Terleyin!
Muhtemelen terlemek hoşunuza gitmeyebilir. Ancak, terleme arttıkça trigliserid seviyeleri azalır. Bu nedenle, günlük programınıza aerobik egzersizler, yürüyüş, yavaş koşu, yüzme veya bisiklet sürme gibi aktiviteler eklemek önemlidir. Araştırmalara göre, kısa süreli yoğun egzersizler, uzun süreli orta yoğunluklu egzersizlerden daha etkilidir.
Sağlıklı Yağlar Tüketin
Zararlı yağlar olduğu gibi sağlıklı yağlar da vardır. Örneğin, zeytinyağı, avokado, kuruyemiş ve tohumlar sağlıklı yağlar bakımından zengindir. Bu yüzden, günlük diyetinize eklemeler yaparak onlardan faydalanmalısınız.
Deniz Ürünleri Tüketin
Omega-3 yağ asitleri trigliserid seviyelerini azaltır. Omega-3 yağ asitleri, ton balığı, somon ve alabalık gibi balıklarda bulunur. Haftada en az iki kez balık yemeye çalışın. Bu sefer restorana gittiğinizde, hamburger gibi kırmızı et içeren yiyecekler yerine balık sipariş edin.
Yüksek Trigliserid İçin Tıbbi Tedbirler
Doktor, hastanın durumuna göre iyileşmesine yardımcı olmak için aşağıdaki ilaçları reçeteleyebilir. İlaçlardan etkili sonuç alabilmek için düzenli olarak kullanılmaları gerekmektedir. Bu ilaçlar:
- Fibratlar: Bu ilaçlar sadece trigliseridleri değil, kolesterolü de azaltır.
- Niasin: Bu ilaç kullanıldığında trigliseridlerin yaklaşık %50’si azalır.
- Statinler: Bu ilaçlar bu tür yağların yaklaşık %20 ila %40’ını ortadan kaldırabilir.
- Bempedoic asit: Bu ilaçla yaklaşık %15 trigliserid azalması görülür.
Yüksek Trigliserid İçin Bitkisel İlaçlar
Bitkisel ilaçlar benzersiz özellikleri nedeniyle halk arasında oldukça popülerdir. Kimyasal ilaçlarla karşılaştırıldığında daha az yan etkiye sahiptirler. Ayrıca, onları uygun fiyatlarla aktarlardan temin edebilirsiniz. Bu bitkisel çözümler arasında dereotu çayı, ajovan kimyonu ve hünnap çayı, beyaz hindiba, kişniş tohumu ve sumak yer alır.
Son Söz
Yüksek trigliserid belirtileri ortaya çıktığında, bir an önce doktora gitmek önemlidir. Erken müdahale ve teşhis, tedavi sürecine büyük ölçüde yardımcı olur. Kendi kendine tedaviden kaçının. Bu, etkili tedavi fırsatlarını kaçırmanıza neden olabilir. Bitkisel ilaçları da doktor veya geleneksel tıp uzmanının gözetiminde kullanın. Bu konuda deneyiminiz var mı? Bu durumu tedavi etmek için hangi yöntemleri kullandınız? Deneyimlerinizi paylaşmak, diğer hastaların bundan faydalanmasına yardımcı olabilir.