Yumurtalık kanseri

Yumurtalık kanserinin belirtileri, nedenleri ve tedavisi üzerine bir inceleme:
Yumurtalık kanseri kadınlarda yaygın bir hastalıktır. Bu durum, vücutta aynı adı taşıyan organda ortaya çıkar. Bu hastalığa yakalandığınızda endişelenebilir ve birçok soruyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durum hakkındaki farkındalığınızı artırarak endişelerinizi azaltabilirsiniz. Bu nedenle, bu makalede muhtemel sorularınıza cevap vermeye karar verdik. yumurtalık kanseri belirtileri, nedenleri ve tedavisi konusunda bilgi kazanmak için bize eşlik etmenizi öneririz.

Makale içeriği:
1. Yumurtalık kanseri vücutta nasıl oluşur?
2. Yumurtalık kanseri belirtileri
3. Yumurtalık kanseriye neden olan faktörler nelerdir?
4. Yumurtalık kanseri türleri
5. Yumurtalık kanseri tedavi yöntemleri
6. Son söz

Yumurtalık kanseri vücutta nasıl oluşur?
Yumurtalık kanserinin yumurtalıklarda nasıl oluştuğunu anlamadan önce, öncelikle yumurtalıkları ve görevlerini tanımalıyız. Bu organ, vücudun iki bölümünden oluşur. Her ikisi de ceviz boyutundadır ve rahime bir tüp aracılığıyla bağlanır. Bu organın görevi, yumurtayı üretmek ve rahime göndermektir. Aslında, bu şekilde, kadınların vücudunda embriyo oluşur.
Bu organ 3 tür hücreye sahiptir. Hücreler, yaşamları için önceden belirlenmiş bir programa sahiptir. Üretilirler, büyürler ve sonunda yaşlanma veya hasar nedeniyle ölürler. Ancak bazen bu doğal döngü bozulur. Yani, bazen sağlıksız hücreler ölmezler, aksine normalden fazla çoğalırlar ve tümörleri oluştururlar.
Tümörler bazen iyi huylu olabilir. Yani, vücudun oluşturulduğu alanda kalır ve diğer organlara yayılmazlar. Bazen de tümörler kötü huylu ve kanserli olabilir. Bu, onların diğer vücut bölgelerine yayılarak diğer organların hastalanmasına neden olması anlamına gelir.

Yumurtalık kanseri belirtileri:
Bazı durumlarda yumurtalık kanseri belirtiler olmadan yayılabilir. Ancak genel olarak, bu durum aşağıdaki belirtilerle ortaya çıkar.
– Kalça, karın veya bel bölgesinde ağrı hissi
– şişkinlik
– iştahsızlık ve hemen sonra doyma
– Normal olmayan vajinal akıntılar ve kanamalar (özellikle menopoz sonrası veya adet döngüsü dışında kanama)
– İshal
– Kabızlık
– Karın şişmesi
– Sık idrara çıkma
– Hazımsızlık
– Sürekli yorgun hissetme
– Nedensiz kilo kaybı veya kilo alma
– Adet döngüsünün düzensizliği
– Cinsel ilişki sırasında ağrı hissi
– Bulantı
– Nefes darlığı

Yumurtalık kanseriye neden olan faktörler nelerdir?
– Yaş: Kadınlar 50 yaşından sonra bu duruma yakalanma riski altındadır.
– Aile öyküsü: Ailenizin üyelerinden biri yumurtalık, meme veya bağırsak kanserine yakalanmışsa, sizin de yumurtalık kanserine yakalanma riskiniz yüksektir.
– Adet döngüsü: 12 yaşından önce adet gören kadınlar, bu hastalığa yakalanabilirler.
– Menopoz: Bu hastalığın oluşumunda menopozun gecikmesi de bir neden olabilir.
– Gebelik: Bu hastalığın diğer bir nedeni de kısırlık veya 35 yaşından sonra ilk çocuğu doğurmaktır.
– Kilolu olmak: Fazla kilo ve obezite bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir.
– Hastalıklar: : Meme kanseri ve genital siğilleri (HPV) olan kişilerin yumurtalık kanserine yakalanma riski vardır.
– Tedavi yöntemleri: Menopoz sonrası hormon tedavisi kullanmak, bu rahatsızlığa yakalanma şansını artırabilir.

Yumurtalık kanseri türleri:
Daha önce açıkladığımız gibi, yumurtalıklar 3 tip hücreye sahiptir ve bunlardan her biri kansere yakalanabilir.
– Epitelyal tümörler: Bazı hücreler yumurtalığın dış yüzeyinde yaşarlar. Bu hücreler anormal bir şekilde büyüdüğünde epitelyal tümörler oluşur.
– Germ hücreli tümörler: Bazı hücrelerin görevi yumurta üretmektir. Kanser bu hücrelerden başladığında, germ hücreli tümörler oluşur.
– Stromal tümörler: Bazı hücrelerin görevi cinsel hormonları üretmektir. Kanser bazen bu hücrelerden başlar.

Yumurtalık kanseri tedavi yöntemleri:
Doktor, hastanın durumuna göre aşağıdaki tedavi yöntemlerinden birini kullanır.
– Cerrahi müdahale: Bu tedavi yönteminde, doktor bazen bir veya her iki yumurtalığı hastadan çıkarabilir. Ayrıca bazı durumlarda, rahimde yumurtalıklarla birlikte alınabilir. Ayrıca, uzman kişi hastalıklı dokuları vücuttan çıkarır.
– Kemoterapi: Bu tedavi yönteminde, doktor hastaya özel ilaçlar reçete eder. Bu ilaçlar bazen ağız yoluyla alınır, bazen de damar içine enjekte edilir.
– Hedefe yönelik tedavi: Bu tedavi yönteminde, hasta ilaç almalıdır. Hedefe yönelik tedavide sadece kanserli hücreler yok edilir. Ancak kemoterapide, sağlıklı ve hastalıklı tüm hücreler yok edilir.
– Hormon tedavisi: Bazı sağlıksız hücrelerin hayatta kalması için östrojen hormonunu kullanabileceği bir durum olabilir. Hormon tedavisinde doktor, anormal hücrelerin östrojen kullanımını engellemeye çalışır.
– İmmünoterapi: İmmünoterapi kullanılarak, vücudun bağışıklık sistemi güçlendirilir. Bu, hastanın vücudunun kanser hücreleriyle daha güçlü bir şekilde mücadele etmesine yardımcı olur.

Son söz
Hastalık belirtileri ortaya çıktığında bir uzmana bir an önce başvurmanız önerilir. Ayrıca, keyfi tedaviden kaçının. Erken teşhis ve tedavi, hastalığın tedavisine büyük ölçüde yardımcı olabilir. Sizin yumurtalık kanseri tedavisi hakkında deneyimleriniz var mı? Deneyimlerinizi bizimle yorum bölümünde paylaşmanızı memnuniyetle karşılarız. Hastalar, umut ve motivasyonla tedavi süreçlerini daha iyi yönetebilirler.